(Rettelse: Journalisten skriver under at Dagbladet.no «har justert teknologien slik at det samme ikke skal kunne skje igjen» og at redaksjonen nå aktivt må legge inn funksjonen for å anbefale, på hver enkelt video. Denne formuleringen beror på en misforståelse fra vår side. Hos db.no, som hos flere andre nettsteder med brukeranbefaling av innhold, er dette standardinnstillingen. Utviklingsavdelingen endret koden manuelt for Auvinens video etter kritikk, og er i ferd med å omprogrammere systemet så det i framtida blir mulig for vaktsjef å slå av funksjonen fra sak til sak.)
– Vi gjorde en redaksjonell vurdering, og konkluderte med at det ble feil å lenke til en av Auvinens You Tube-videoer som varslet den tragiske skolemassakeren i Jokela i Finland. Å fortelle journalistisk hva som har skjedd, er noe helt annet enn ukritisk å gjengi noe fra en mann i åpenbar ubalanse, sier Mads Yngve Storvik, redaksjonssjef i NRK Nyheter.
Dokumentasjonsverdi
I motsetning til NRK.no, valgte både Aftenposten.no, VG Nett, TV 2 Nettavisen og Dagbladet.no å publisere en eller flere av Auvinens videoer. Dagbladet.no har etterpå fått skarp kritikk fordi leserne kunne gi karakter til videoen som viser den finske 18-åringen på skytetrening.
– Det er en automatisk funksjon som vi har hatt på alle videoer. Vanligvis er det helt uproblematisk, men på denne ble det uheldig og noe som lett kunne misforståes. Straks vi ble oppmerksomme på dette, fikk vi derfor rettet det opp, forteller Even Teimansen, redaktør i Dagbladet.no.
Han opplyser samtidig at de nå har justert teknologien slik at det samme ikke skal kunne skje igjen. Nå må redaksjonen aktivt bekrefte «anbefal»-knappen på videoer før den er funskjonell. Men selv om det nå ikke er mulig å anbefale Jokela-videoen, vil den fortsatt kunne sees på Dagbladet.no.
Anklage
Dagbladets nettredaktør beklager det inntrufne, men mener likevel beskyldninger om bevisst eller ubevisst slepphendthet fra redaksjonens side blir helt feilaktige.
– I ettertid er det alltid lett å si at vi burde ha sett dette på forhånd. Men det gjorde vi ikke. Anbefal-knappen har fungert bra, og vi hadde ikke en gang tenkt over muligheten av en situasjon som denne. Det viktige her må derfor være at vi retter opp en feil straks vi ser at det er en feil, sier Teimansen.
– Også ved tidligere tilfeller er slike hendelser forhåndsvarslet på nettet. Vi betrakter det derfor som viktig dokumentasjonsmateriale som har offentlighetens interesse, og vi var ikke i tvil om at det burde publiseres. Men vi er selvsagt bevisst problemstillingen, og vurderer det fra sak til sak, sier Teimansen.
Vil være restriktive
Aftenposten.no publiserte skytetreningvideoen på nettet, men fjernet den torsdag formiddag. En liten snutt av den kan imidlertid sees i et Aftenposten-redigert nyhetsklipp om skytetragedien.
– Da vi først publiserte videoen visste vi ikke at han var tatt, og mente videoen hadde relevans for saken. Men saken utviklet seg raskt på en måte som gjorde videoen mindre relevant, og vi valgte å fjerne den. Det vil alltid være en viss fare for at en handling som den i Jukela kan ha en smitteeffekt, og det er ingen grunn til at vi skal gjøre den større enn den allerede er, forklarer sjefredaktør Ole Erik Almlid i Aftenposten.no nettstedets avgjørelse med.
Han sier at Aftenposten ønsker en restriktiv linje i slike saker, og hevder samtidig at nettmedier har vært for slepphendte på denne fronten.
– I alle saker må vi veie hensynet til allmenhetens interesse opp mot konsekvenser for individer. Og så lenge vi vet at dette har en smitteeffekt, så er det noe vi må forholde oss til.
Tviler på smitteeffekt
Også VG Nett hadde visning til den finske 18-åringens You Tube-video. Sjefredaktør Torry Pedersen mener den avgjørelsen var uproblematisk, siden videoen allerede var publisert.
I dag ligger en redigert versjon av to av Auvinens videoer på VGTV, med VG-kommentarer. Ifølge VG Netts egen oversikt var det den mest sette videoen fredag ettermiddag, men Pedersen frykter ikke på samme måte som Almlid en mulig smittefare.
– Vi har en tendens til å overvurdere betydningen av mainstream-medier. Jeg tror ikke det er her disse menneskene inspireres til slike handlinger som den i Jokela. Dessuten finnes disse videoene uansett på mange steder på nettet, og de forsvinner ikke fordi vi lar være å nevne dem. Det kan kanskje heller være en fordel at vi har dem og setter dem i en større sammenheng, kommenterer Torry Pedersen.
Videoer viser planlagt handling
TV 2 Nettavisen publiserte Auvinsens såkalte «varslingsvideo» straks tragedien og videoens eksistens var kjent. Den ligger der fortsatt, men nokså bortgjemt i systemet, langt unna fronten.
– Som journalistisk dokumentasjon er den viktig å bevare, men det er ingen grunn til å markedsføre den ekstra, forklarer Nettavisens nyhetsredaktør Geir Selvik. Heller ikke Selvik er i tvil om at det var riktig å publisere gjerningsmannens videoer.
– Totalt hadde han publisert 89 videoer på You Tube, mange med innhold som indikerte eller fortalte om planene hans. Det viser at dette var en planlagt handling, og det reiser spørsmålet hvorfor ingen har fanget opp de signalene han sendte ut, slik at tragedien kunne ha vært unngått, sier Selvik.