NJs søsterorganisasjon i Danmark diskuterer også et navnebytte. Men debatten kan nå bli koronautsatt.
NJs søsterorganisasjon i Danmark diskuterer også et navnebytte. Men debatten kan nå bli koronautsatt.

Navnestrid også Danmark:
Har kranglet om navnet Dansk Journalistforbund i årevis

Arbeidsutvalg jobber med å finne nytt navn.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Skal ordet «journalist» ut av navnet? Det er ikke kun i Norge dette er en diskusjon.

Mens et utvalg her hjemme har foreslått at Norsk Journalistforbund (NJ) skal skifte navn til Medieforbundet, som en del av en større debatt om å rekruttere medlemmer som ikke jobber som journalister inn i fagforeningen, har man i flere år diskutert om Dansk Journalistforbund (DJ) skal hete noe annet.

Et arbeidsutvalg jobber med saken i disse dager, og planen er at den skal opp på landsmøtet i 2021. Nå frykter imidlertid enkelte at navnevalget må utsettes på grunn av koronapandemien.

Leder for det danske utvalget, Per Schultz-Knudsen, sier til danske Journalisten at en navnediskusjon krever fysiske møter. Det er det ikke gitt at det er mulig å få til nå.

– Noe så følsomt som et nytt navn krever at vi møtes fysisk og kan se hverandre i øynene når det diskuteres, sier utvalgslederen.

Målet er å finne et navn som favner alle medlemmene til DJ. I motsetning til NJ, organiserer det danske fagforbundet flere grupper som ikke jobber med journalistikk eller annet redaksjonelt arbeid, blant annet kommunikasjonsrådgivere.

Tidligere navneforslag, som er blitt debattert og nedstemt, er «Dansk Journalistforbund – medier og kommunikation» og «DJ Medier, Journalistik og Kommunikation».

På landsstyremøtet til NJ denne uken, uttalte NJ-leder Hege Iren Frantzen at hun ønsker navnedebatten velkommen: Ingen skal være redde for at denne organisasjonen ikke tåler en debatt.

Powered by Labrador CMS