I morgen skal PFU behandle klager mot Demokraten og Fredriksstad Blad, her ved sjefredaktør René Svendsen. Arkivfoto: Kristine Lindebø
I morgen skal PFU behandle klager mot Demokraten og Fredriksstad Blad, her ved sjefredaktør René Svendsen. Arkivfoto: Kristine Lindebø

To Fredrikstad-aviser rettet og beklaget - ble likevel klaget inn til PFU

– Dette er en overraskende PFU-klage å få på bordet, skriver Fredriksstad Blad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På onsdagens møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU) skal utvalget behandle sju åpne saker.

I to av sakene ble feil rettet og beklaget av avisene, uten at det førte til forsoning mellom avis og klager.

I november i 2018 publiserte Fredriksstad Blad et intervju med bokdebutant Elise Embla Scheele.

PFUs sakspapirer viser en meldingsutveksling mellom Scheele og journalisten. Papirene viser at de avtaler tidspunkt for tilbakemelding på sitatsjekk og at Scheele skriver en melding om at hun har sendt tilbakemelding på e-post. Hun skal ikke ha fått svar fra journalisten på den siste meldinga.

Ifølge Fredriksstad Blad hadde hun sendt over en egenskrevet versjon av intervjuet. Frilanseren som hadde skrevet saken hevdet at Scheele hadde blitt gjengitt ordrett i den første versjonen, så avisa trykket derfor intervjuet.

– Overraskende

Det førte til at Scheele tok kontakt med avisa, og Fredriksstad Blad trykket dermed en ny versjon av intervjuet i papiravisa med denne tittelen:

«Ny versjon av saken om ung Fredrikstad-poet». Ingressen var: «Intervjuet med Elise Embla Scheele i lørdagens papiravis hadde noen unøyaktige sitater. Det beklager vi. Her kan du lese hele intervjuet slik det skulle vært.»

På nett hadde aldri den første versjonen blitt publisert.

I følge sakspapirene ble avisa overrasket over PFU-klagen:

«Dette er en overraskende PFU-klage å få på bordet, fordi feilen som er begått er grundig rettet opp i samarbeid med klager [...] Vi velger å ikke gå inn på klagens mange punkter, fordi vi anerkjenner at klager burde fått en tilbakemelding om sitatsjekken før saken ble publisert.»

Alkohol i ishockeyklubb

Konkurrenten til Fredriksstad Blad, Demokraten, har også blitt klaget inn til PFU til tross for rettelse og beklagelse.

Klagen mot Demokraten skulle egentlig få en forenklet behandling og «ikke brudd» i mai 2018. Det var innstillingen til PFUs sekretariat, som har som jobb å gå gjennom alle klagene og anbefale en konklusjon til PFU. Utvalget ville det annerledes, og saken skal derfor opp til full behandling på onsdag.

Demokraten publiserte en sportskommentar i november 2017 med tittelen «Håpet lever igjen på alle fronter!».

Der skriver sportskommentatoren skriver at styreleder i hockeyklubben Stjernen i en podkast skal ha framstilt det som at Stjernens spillere har et alkoholproblem.

«Her setter han, etter vår oppfatning, klubben og spillerne urettferdig i vanry. Ingen i Stjernen våger å stå opp mot ham, men han burde offentlig beklage uttalelsene om spillergruppen som vi vil hevde er grunnløse,» skriver kommentatoren.

Beklaget

En uke senere publiserte avisa en rettelse, etter å ha vært i kontakt med styreleder i Stjernen Bjørn Viggo Nilsen, der de beklaget noe av innholdet i kommentaren.

De skrev blant annet: «Vi kjenner ikke alle klubbens medlemmer. Derfor var det for drøyt av oss å påstå at ‘ingen’ i Stjernen våger å stå opp mot ham. Det har vi, i forhold til ovennevnte, ikke belegg for å hevde. Det ble feil og det kan vi bare beklage.»

I sakspapirene kommer det fram at Demokraten innrømmer at de ikke hadde dekning for å si at «ingen» våger å stå opp mot styrelederen. De mener ellers at de ikke har brutt god presseskikk.

Det mener derimot styrelederen som har klaget inn avisa på sju punkter Vær varsom-plakaten (VVP):

  • Punkt 3.1, om åpne kilder
  • Punkt 3.2, om anonyme kilder
  • Punkt 3.7, om korrekt sitering
  • Punkt 4.1, om saklighet og omtanke
  • Punkt 4.3, om privatliv
  • Punkt 4.14, om samtidig imøtegåelse
  • Punkt 4.15, om tilsvarsrett

Møtet streames

Journalisten streamer alle de åpne sakene på onsdagens møte. I tillegg til klagene mot Fredriksstad Blad og Demokraten, skal disse fem opp til behandling i PFU:

Powered by Labrador CMS