Aksel Kjær Vidnes, ansvarlig redaktør for Forskning.no, sier han ikke vil kommentere saken ennå.

Forskning.no avpubliserte innlegg – klages likevel inn til PFU

Redaktører bør stilles til ansvar for hvordan kvinner blir behandlet i ordskiftet rundt kjønn og kjønnsidentitet, mener klager.

Publisert

Leder og nestleder i Women’s Declaration International (WDI) Norge, Christina Ellingsen og Anne Kalvig, har klaget Forskning.no og Forskningspolitikk.no inn  for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Klagen, som Journalisten har fått innsyn i, gjelder et innlegg publisert i juni med tittelen «Ulver i akademiske fåreklær»

Innlegget er skrevet av  NIFU-rådgiver og Forskningspolitikk.no-redaktør Per Koch, som først publiserte innlegget i egen publikasjon. 

Journalisten omtalte nylig at Ellingsen, Kalvig og en tredje kvinne også har klaget inn Khrono til PFU på grunn av et annet innlegg signert Koch.

Avpubliserte og beklaget

Klagerne mener det i innlegget kommer grove anklager og grov feilinformasjon om navngitte personer og kvinneorganisasjonen WDI.

I juni kunne Subjekt melde at Forskning.no avpubliserte innlegget til Koch. Redaktør i Forskning.no, Aksel Vidnes, kom med en beklagelse i forbindelse med avpubliseringen og skrev at Forskning.no burde ha gitt klagerne anledning til å imøtegå beskyldningene samtidig med publisering. 

«Feilen er vår. Vår feil rammer de omtalte, og den rammer skribenten hvis innlegg nå er fjernet. Det rammer også debatten om et viktig tema, og de som er berørt av den debatten. Dette beklager vi også», skrev Vidnes. 

Til Journalisten sier Vidnes at han vil vente med å kommentere saken til prosessen er ferdig i PFU.

– Vi kommer til å gi et tilsvar, og så tar vi det derfra, sier han. 

På Forskningspolitikk.no ligger innlegget fremdeles publisert. Redaktør og kommentarforfatter Per Koch uttaler til Journalisten at han arbeider med tilsvar til klagen, og at han fortsatt står for innholdet i innlegget.  

– Må stilles til ansvar

Christina Ellingsen sier til Journalisten at de har valgt å klage Forskning.no inn for PFU, på tross av at innlegget ble avpublisert, fordi de mener norske redaktører bør stilles til ansvar for hvordan kvinner blir behandlet i ordskiftet rundt kjønn og kjønnsidentitet. 

– Dette skal være saklige arenaer. Vår erfaring i ordskiftet er at kvinner blir utsatt for alvorlige angrep på ytringsfriheten. Debatten i Norge er forsinka med flere år, og vi er fortsatt på et metanivå hvor man diskuterer hvordan bør diskutere, i stedet for innhold, sier Ellingsen.

Det er ikke avklart når PFU-klagene behandles hos PFU.

Powered by Labrador CMS