Landslaget for Lokalaviser (LLA) ser nå på rekruttering som en hovedutfordring, forteller generalsekretær Tomas Bruvik.
Landslaget for Lokalaviser (LLA) ser nå på rekruttering som en hovedutfordring, forteller generalsekretær Tomas Bruvik.

LLA-sjefen slår alarm:
– Situasjonen kan bli kritisk for lokalavisene

Rekruttering et gedigent problem over hele landet. Nå vil LLA ta grep.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi må nok, som bransje, ta på oss en del av skylda selv. Vi har over tid snakket oss selv ned og opprettholdt et inntrykk av at dette er en bransje det går til helsike med. Men så har det jo ikke gjort det, sier Tomas Bruvik til Journalisten.

Den daglige lederen i Landslaget for Lokalaviser (LLA) er tydelig på hva som er en av de store, og kanskje den største, utfordringen for de norske lokalavisene for øyeblikket:

Rekruttering av kvalifiserte journalister.

– Fortviler

Arbeidsmarkedet for journalister har svingt seg opp det siste året, med mange utlysninger i store mediehus som kan søke 20-30 journalister av gangen til nye satsinger.

Gode nyheter for journaliststudenter som oftere enn før sikrer seg jobb før studiet er fullført, men samtidig en betydelig utfordring for mindre redaksjoner som skal ansette.

– Det er et gedigent problem for aviser over hele landet, uansett størrelse. Jeg har ukentlig telefoner fra aviser som fortviler over rekrutteringssituasjonen, sier LLA-sjefen.

– Kvaliteten i lokalavisene har blitt bedre og bedre, men hvis det blir for vanskelig å knytte til seg folk med kunnskap, kan situasjonen bli kritisk.

Flere grep

Organisasjonen rigger seg nå for å adressere utfordringen, og LLA har mottatt innovasjonsmidler fra Medietilsynet for å ta nødvendige grep.

LLA har mottatt 1,2 millioner kroner for «ulike tiltak for å få fleire til å søkja og ta jobb som journalist i lokale medium», står det hos tilsynet.

Nøyaktig hvordan pengene skal brukes, er litt for tidlig å si, sier Bruvik.

– Men dette er en begynnelse. Vi ser at vi må ha folk til å jobbe konkret med dette temaet i en periode.

I møte med utdanningsinstitusjoner

Bruvik har også troen på samarbeid mellom mediebransje og utdannningsinstitusjoner. Nettavisa Khrono fortalte mandag om et nylig møte mellom bransjeaktører, studenter og utdanningsinstitusjoner om rekrutteringsutfordringer, på initiativ fra Oslo Met og Nord universitet.

Et utfall av møtet er at det har blitt nedsatt en komité som skal jobbe videre med konkrete forslag.

– Det er viktig å holde liv i den dialogen som kom i gang på møtet. Vi må som bransje også bli langt flinkere til å gjøre oss synlige og snakke med studentene selv, der har vi ikke vært gode nok, sier Bruvik, og legger til:

– Lokale medier må spille på hvorfor det er bra å starte karrieren sin i en lokalavis, det er jo noe vi mener er et stort fortrinn.

LLA-sjefen mener også rekrutteringssituasjonen tilsier at det trengs flere studieplasser på journalistikkutdanningene rundt om i landet.

– Når vi snakker med utdanningsinstitusjonene hører vi at konkurransen om studentene er knallhard nå. Og det er ikke bare medier som rekrutterer, kompetansen er etterspurt mange andre steder også. Så at vi trenger flere journalister, det er det ingen tvil om.

– «LLA- sjefen slår alarm», blir det for tabloid en tittel?

– Nei, det går egentlig fint, det.

Powered by Labrador CMS