Christian Nikolai Bjørke (NRK Østfold) i samarbeid med Henrik Bøe (NRK Vestfold) stakk av med den store journalistprisen.

Mediegallaen

Juryen: Treffer på alle punkter god journalistikk kan treffe

Heder og ære til Østfolds journalister og redaktører.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag kveld inviterte NJ Østfold i samarbeid med Østfold Redaktørforening (ØR) til den første offisielle Mediegallaen på Verket scene i Moss.

NJ Østfold delte ut priser for god journalistikk, mens ØR delte ut sin årlige «Klapp på skuldra»-pris til en medieleder som har gjort ekstraordinær innsats i senere tid.

– Det har vært en fantastisk kveld å hedre journalistikken i Østfold. Vi gleder oss allerede til neste år, sier NJØ-leder Vetle Granath Magelssen, som sammen med NRK-programleder og journalist Caroline Bergli Tolfsen var kveldens to konferansierer.

Årets jury har bestått av Helene Hillestad (NRK), Ståle De Lange Kofoed (IJ) og Bjørn Steinar Delebekk (VG).

Årets vinnere

NJØ-prisen (Årets journalistpris) gikk til NRK-journalistene Christian Nikolai Bjørke (NRK Østfold) og Henrik Bøe (NRK Vestfold) for saken «En app - to verdener».

Juryen begrunnelse:

Vinnersaken treffer på alle punkter god journalistikk kan treffe. Den er vesentlig i sin tematikk, den er viktig i samtiden, den avdekker sider ved samfunnet som ikke er lett å se for folk og den gjør det på en lettfattelig og engasjerende måte og ender med å bringe frem innsikt og ny forståelse til et etter hvert veldig stort publikum. Mer enn det kan man ikke ønske seg av en sak.

Vinneren av Åpen klasse var journalist Kristin Engløkken Mainitz og fotograf Geir A. Carlsson for saken «Arven etter Jakob» for Fredriksstad Blad.

Kristin Engløkken Mainitz i Fredriksstad Blad hentet hjem prisen i kategorien Åpen klasse.

Juryens begrunnelse:

Noen tema er så store og viktige at de ikke kan løftes journalistisk for ofte. Men det er en balansegang å klare å formidle de mye omtalte og åpenbart aller viktigste tingene i livet på en måte som berører folk og skaper ny innsikt og forståelse. Når mennesker som har opplevd kriser i livet velger å dele sitt innerste med oss, er det vår plikt å behandle det de deler på en måte som gjør delingen viktig for så mange som mulig. Her har journalisten, og ikke minst fotografen, sørget for å fortelle på en skånsom, ærbødig og inviterende måte, slik at ordene som formidles virkelig sitter igjen hos leseren i lang tid etterpå. Formatet saken er presentert i forsterker varsomheten og inderligheten i innholdet, og de veldig mange leserne landet rundt sitter forhåpentligvis igjen klokere og bedre skodd til å hjelpe andre om man får muligheten til det.

Vinneren av Årets lokalskatt var journalist Randi Kristoffersen og fotograf Ida Christin Foss for saken «Det valget jeg har tatt..» for Fredriksstad Blad.

Fotograf Ida Christin Foss i Fredriksstad Blad var stolt over å ha vunnet årets lokalskatt.

Jurens begrunnelse:

«Vi må overraske publikum», sies det ofte. Det alene er selvsagt ikke nok til å skape stor journalistikk. Men å overraske er et godt verktøy å bruke når man

skal fortelle noe skikkelig viktig om det å være et menneske med fri vilje. Denne saken overrasker på mange nivå. Den er livsbejaende om dødelighet, den er lys, feirende og full av glede om et tema som skremmer de fleste. Og saken har svært gode reportasjebilder, der alle følelsene man får veltende i seg av denne saken skinner ut til publikum i nære, fargerike og herlige øyeblikk. På den måten kan en enkel sak om et bryllup bli til en stor, omfattende og tankevekkende sak om selve livet.

Da årets hederspris gikk til Moss Avis-journalist Torgeir Snilsberg.

En overrasket Moss Avis-journalist Torgeir Snilsberg mottok årets hederspris.

Juryens begrunnelse:

Veien til hedersprisen skal gjerne være lang, kronglete, kranglete, med gode doser av både ris og ros underveis. Årets vinner har kjent på alt dette gjennom mange år som journalist. Vedkommende har av kollegaer blitt beskrevet «som en klegg» på politikere og byråkrater. Ikke få ganger har årets vinner arrestert både myndigheter,kommune og fylkeskommune på feilaktig fakta. Innsynsbegjæringene har dessuten sittet svært løst hos denne journalisten over mange år. Et av årets bidrag innlevert til juryen inneholder lenker til mer enn 75 saker for et sakskompleks som denne journalisten har arbeidet intenst med i flere år - nemlig innsnevringen av kanalbrua i Moss.

Vinner av foto/video-prisen var Petrit Prenaj med et foto av artisten Daniel Kvammen for Halden Arbeiderblad.

Nyhetsredaktør i Halden Arbeiderblad, Trine Bakke Eidissen, tok imot fotoprisen på vegne av Petrit Prenaj. Hovedpersonen var med via Facetime.

Juryens begrunnelse:

Dette er et bilde som blir mer og mer spennende jo lenger man ser på det. Bildet vekker nysgjerrigheten og fremstår nesten som en illusjon. Juryen liker hvordan fotografen har forberedt seg godt, sett øyeblikket og jobbet motivert for å fange et øyeblikk som dette på en litt annerledes måte. Prisvinneren viser også godt fotoarbeid i en av de andre kategoriene.

ØR-prisen ble delt ut til mangeårig journalist og redaktør Øivind Lågbu av ØR-leder Morten Ulekleiv (HA).

Mangeårig journalist og redaktør Øivind Lågbu tok stolt imot redaktørforeningens Klapp på skuldra-prisen.
Kveldens konferansierer var Caroline Bergli Tolfsen (NRK) og Vetle Granath Magelssen (Sarpsborg Arbeiderblad).
Cirka 60 mediefolk var fredag kveld samlet til pressefest på Verket scene i Moss.
Ken André Ottesen fikk salen til å le med sitt skråblikk på lokal journalistikk.
Powered by Labrador CMS