Leder i Norsk Journalistlag, Dag Idag Tryggestad, forbereder seg på møte med internasjonalt journalistforbund.

Kan gå mot utmeldelse: NJ i krisemøte med internasjonalt forbund

Kan ende med nordisk exit fra IFJ.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag 27. januar avholdes det møte mellom de nordiske journalistforbundene og Det internasjonale journalistforbundet (IFJ), får Journalisten bekreftet.

Bakteppet er dramatisk: De nordiske landene krever mer demokratiske valg og større åpenhet.

Ellers kan konsekvensen bli at forbundene i de nordiske landene melder seg ut.

– Møtet vil være avklarende

På landsstyremøtet i Norsk Journalistlag (NJ) tirsdag ble det første skrittet mot en mulig utmeldelse av Det internasjonale journalistforbundet (IFJ) tatt.

Et vedtak på møtet har gjort at politisk ledelse i NJ nå har fullmakt til å forberede en eventuell sak om utmeldelse.

– Vi skal nå møte IFJ, og kan ikke vedta noe på forhånd. Møtet vil være avklarende for hva som skjer videre, men vi har fullmakt til å komme tilbake til landsstyret med et mulig forslag om å gå ut av IFJ, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad til Journalisten.

Begeret er fullt

Konflikten mellom de nordiske forbundene og IFJ er ikke ny, og allerede tilbake i 2013 dekket Journalisten en bitter strid om presidentskapet. IFJ ble, ifølge NJs representanter den gangen, preget av uryddighet og manglende tilgang på dokumenter og regnskaper.

– Det er kommet en gift inn i organisasjonen og det er mye mistillit mellom personer og land, sa daværende NJ-leder Thomas Spence.

Det er tydelig at NJ og de andre nordiske forbundene ikke har sett noen forbedring de siste ti årene. Blant annet var NJ svært kritiske til valget av Oman som vert for den internasjonel kongressen i 2022.

Kravet fra Norden om å ekskludere det russiske forbundet, etter at RUJ laget lokallag i annekterte områder i Ukraina, ble heller ikke hørt.

Dermed er «begeret fullt », beskriver internasjonal rådgiver Eva Stabell i NJ et notat til landsstyret tirsdag. De nordiske landene oppsummerer sitt syn i et brev til IFJ-president, Dominique Pradalié, der det blant annet står:

«Vi ønsker å informere deg om at forbundene i de nordiske landene nå snakker med sine medlemmer om fremtidig tilhørighet i IFJ, inkludert muligheten til å forlate IFJ, noe mange av medlemmene våre oppfordrer oss til å gjøre. »

Ønsker konkrete svar

En rundt ti år lang prosess kan dermed i ytterste konsekvens føre til utmeldelse av IFJ, og Dag Idar Tryggestad sier at IFJs ledelse har noen helt konkrete utfordringer de er nødt til å svare på under torsdagens møte.

– Jeg vil ikke gå i detalj, men overordnet handler det om grunnleggende demokratiske prosesser i organisasjoner. Det handler om representativitet og innsyn i økonomiske disposisjoner, sier han.

Hvorvidt ledelsen kommer tilbake til landsstyret med et forslag om utmeldelse, avhenger av hvilke svar IFJ gir og litt om hva de andre nordiske landene gjør, sier Tryggestad.

I sommer ble det gjort endringer i vedtektene i Det europeiske journalistforbundet (EFJ), som gjør at en eventuell utmelding av IFJ ikke får konsekvenser for det europeiske medlemskapet.

Dersom NJ beslutter å melde seg ut vil de imidlertid ikke ha mulighet til å selge IFJs internasjonale pressekort. Samtidig vil de spare 5,13 euro per aktive medlem i kontingent, som utgjør over 300.000 kroner i året.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS