Ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Morgenbladet, Sun Heidi Sæbø, sier de er spesielt fornøyd med abonnementsveksten i 2023.

Morgenbladet doblet pressestøtten – leverer beste resultat på 25 år

– Den sterke veksten de siste fire årene viser at flere slutter opp om avisen og er villige til å betale for journalistikken vår, sier sjefredaktør Sun Heidi Sæbø.

Publisert Sist oppdatert

I 2023 kunne Morgenbladet bokføre inntekter på 112 millioner kroner, som er 19 millioner kroner bedre enn året før.  Det inkluderer pressestøtten på 22,4 millioner kroner, som var enn dobling fra 11,1 millioner året før

Beste på over 25 år

Økning i både pressestøtte og abonnementsinntekter gjør at Morgenbladet leverer sitt beste resultat på over 25 år. Driftsresultatet endte på 13 millioner kroner mot 2,8 millioner året før, mens årsresultatet på 12,4 er en økning på over 10 millioner kroner sammenlignet med 2022. 

Det er kun resultatet fra 2021 på 11 millioner kroner som er i nærheten av resultatet i 2023. (Regnskapene Journalisten har hatt tilgang på hos proff.no går kun tilbake til 1998). 

Sjefredaktør og administrerende direktør i Morgenbladet, Sun Heidi Sæbø, sier til Journalisten at de er veldig fornøyde med utviklingen, og spesielt at abonnementsinntektene øker med i underkant av ti millioner kroner. 

– Det er leserne vi lever av, og den sterke veksten de siste fire årene viser at flere slutter opp om avisen og er villige til å betale for journalistikken vår, sier Sæbø. 

Tryggere fremtid

Med andre ord er det ikke bare pressestøtten som sørger for det gode resultatet. Selv om den bidrar betydelig. 

Sæbø sier de ikke har tenkt videre over fjorårets økte pressestøtte som andel av inntektene og resultatet, men at de først og fremst har noen tanker om at Morgenbladet i mange år stod utenfor ordningen, som er ment å støtte opp om og bevare mediemangfoldet.

– Morgenbladet har frem til 2016 stått utenfor pressestøtteordningen og har siden bare fått en brøkdel av det andre aviser, som det er naturlig å sammenlikne seg med, har mottatt. Derfor har vi i mange år måttet holde kostnadene veldig lave for å klare oss, det har til tider holdt hardt, og det har tidvis også endt med at avisen har gått med underskudd, sier hun.

Kostnadspress

Nå er pressestøtten til Morgenbladets på nivå med sammenlignbare aviser som Vårt Land og Dagsavisen, fortsetter Sæbø: 

– Det gjør at Morgenbladet går en tryggere fremtid i møte, og at vi har tryggere rammer rett og slett. 

– Gitt at det gikk så godt i fjor, burde dere ikke ha satset enda mer?

– Jo, det er klart. Hadde vi visst at vi skulle få økt pressestøtte, ville det gitt et større handlingsrom, i stedet så jobbet vi beinhardt for å holde kostnadene nede. Men vi er vel langt fra de eneste som skulle ønske at tildelingen fra Medietilsynet ble klart tidligere på året.Powered by Labrador CMS