NJ-advokat Vibeke Lærum, NJ Frilans-leder Audun Hasvik og NJ-leder Dag Idar Tryggestad inviterte til møte for å presentere endringer for frilanserarbeidet.

NJ lanserer minstesats for frilansere

– Språk er makt, sier NJ Frilans-lederen.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag informerer Norsk Journalistlag (NJ) om at de avslutter praksisen med veiledende satser for frilansere.

Nå endres ordlyden til minstesatser

– Det er mange års arbeid som ligger bak dette. Vi har vært lei av å være underbetalt, og plutselig kom EU oss litt i møte og ga oss muligheten til å forhandle kollektivt på vegne av frilanserne, sa NJ Frilans-leder Audun Hasvik under møtet onsdag. 

Bekymret

Etter at nye retningslinjer fra EU-kommisjonen har gjort det mulig å forhandle kollektivt på vegne av frilanserne, er det en naturlig konsekvens at man går fra veiledende satser til minstesatser, mener NJ.

– Vi endrer fordi vi ønsker å sette fokus på lønnsnivået, så vil det være opp til den enkelte frilanser å forhandle.  Det vi engasjerer oss i er å opprette en minstelønn, og at det ikke skal gis noe mindre enn dette, sa NJ-leder Dag Idar Tryggestad. 

Ifølge Tryggestad er NJ bekymret for hvordan mange frilansere skal kunne leve av arbeidet slik honorarene er nå.

– Språk er makt

I urolige tider i bransjen, med sluttpakkerunder der flere mister jobben, er det grunn til å frykte at det blir press på frilanshonorarer, mener Tryggestad. 

– Men den tid er forbi. Det er ingen løsning at frilanserne blir enda fattigere, sa NJ-lederen.   

At NJ nå endrer ordlyd i praksisen til minstesats er en fortsettelse av satsingen for å heve lønnsivået til de lavtlønnede i bransjen, ifølge NJ. Blikket blir nå rettet mot frilanserne, etter to lønnsoppgjør som har hevet lønnen til de fast ansette med minst lønn. 

På spørsmål fra Journalisten om hva endringen i praksis vil innebære for den enkelte frilanser, svarer Hasvik: 

– Ikke annet enn at språk er makt. 

Han understreker imidlertid at manøveren ikke er som noen papirtiger å regne, og at det også dreier seg om oppdragelse av både oppdragsgivere og frilansere. 

Samtidig er det en unik mulighet til å stå samlet, ifølge Hasvik: 

– Dette er bare én murstein i veggen for å gjøre vilkårene bedre for frilansere. Vi tilfører bransjen noe, og denne endringen er bransjen tjent med. Det tar unødvendig mye tid for folk i bedrifter å snakke med frilansere som ikke er fornøyde, og det vil ikke gjøre et stort innhugg hos avisene å løfte honoraret 30-40 prosent. 

– Vanskelig å underbetale 

NJ-advokat Vikebe Lærum understreket under møtet at å demme opp for bruk av billige tjenester sikrer lønnsutviklingen generelt i bransjen, samtidig som man sørger for at én gruppe ikke ender opp med å mangle midler til blant annet pensjonssparing. 

– For å sikre god rekruttering til bransjen trenger man også et godt lønnsnivå, og da må man demme opp for billig arbeidskraft, la Lærum til. 

NJ mener det er viktig å løfte opp frilanserne sammen med de lavtlønnede fast ansatte i bransjen, og Dag Idar Tryggestad håper signalet som sendes nå gir frilanserne mer selvtillit til å kreve riktig honorar.

– Dette gjør at tariff blir diskutert i hele organisasjonen, og at det blir vanskelig å underbetale fordi det reageres, sa Tryggestad.  

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.



Powered by Labrador CMS