Gudbrand Guthus. Foto: Terje I. Olsson

Medietilsynet kritiske til NRK-tjenester

Mener båndene til turistforeningen på nett bryter med vedtektene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Medietilsynet har tidligere fått i oppdrag av kulturdepartementet å gå gjennom NRKs tjenester på nett. Detter skjer med bakgrunn i en avtale mellom Norge og ESA. Nå foreligger rapporten, og tilsynet er klar i sin tale: Samarbeidet med Den Norske Turistforening (DNT) om nettjenesten UT.no bryter med NRKs vedtekter.

Les hele rapporten her.

– Må NRK UT med turtjenesten?

– Det er ikke noe vi har tatt stilling til. Vi kommer med vår vurdering som rett og slett er et svar på oppdraget fra departementet. Så er det opptil departementet hvordan de vil følge opp dette videre, og om de vil følge det opp, sier direktør for konsesjon og tilsyn Gudbrand Guthus i Medietilsynet.

Ut på …

UT er DNT og NRKs turplanleggingstjeneste. Guthus forklarer at tilsynet er kritisk til de kommersielle tjenestene hvor man henter inn penger. Dette gjelder også mobiltjenester som avstemninger.

– Også her mener vi det bør ryddes opp med tanke på vedtektene, sier han.

Tilsynet har ifølge Guthus gått gjennom et større antall tjenester NRK har på nye medieplattformer. Han erkjenner at det er flere likhetstrekk mellom YR og UT, men mener at de to tjenestene ikke er like nok til at tilsynet også er kritiske til NRK og Meteorologisk institutts værtjeneste.

Sola skinner …

Guthus viser til at det er handler om NRKs redaksjonelle uavhengighet.

– Det er et klarere skiller på YR enn på UT, selv om vi også har enkelte merknader på YR. Og så er det kommersielle aspekt. DNT har tjenester de tilbyr og selger tjenester som blir veldig tett integrert mot NRK. Det er også noe vi legger vekt på. I tillegg er det forskjell på værmelding og turplanlegging, vær er innenfor det NRK som allmennkringkaster alltid har gjort og dermed videreføring av oppdraget deres.

Følger opp

Tilsynet sendte rapporten til departementet på onsdag. Trolig vil det ikke komme særlig med tilbakemeldinger fra departementet og kulturminister Huitfeldt før over sommeren.

– Nå har vi mottatt rapporten fra Medietilsynet, og i første rekke tar vi den til etterretning. Nå må vi gå grundig gjennom det tilsynet påpeker, og så må vi komme tilbake til det videre arbeidet senere, sier statsråden i en uttalelse.

Powered by Labrador CMS