Ett steg nærmere Sydney

Nå kan ledelsen i NTB ta avgjørelsen om flytting av natt- og morgentjenesten til andre siden av jorden.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Helt siden desember i fjor har NTBs ledelse med Pål Bjerketvedt i spissen vurdert flytting av byråets nattvakter til Sydney, Australia. Argumentet er at nyhetsbyrået på denne måten styrker nattetjenesten og frigjør redaksjonelle ressurser i Oslo.

Dagens ordning består av fire medarbeidere i Oslo som går i turnus. Korrigert: Journalisten får opplyst at det i dag er åtte som går nattvakt, fire innnriks og fire utenriks. I Sydney vil fire ha en tilnærmet lik 8-16-jobb med noe helgarbeid. Tre går nattevakt samtidig i Australia, mot to i Oslo i dag. 

Ingen skjær i sjøen

Under styremøtet i dag ble styret orientert om prinsipielle forhold knyttet til om NTBs omdømme kan bli svekket ved en flytting. Økonomien i flytteplanen, altså hvor mye som kan spares, var også tema.

Styret mener at det ikke er problemstillinger som hindrer administrasjonen i å fatte et vedtak om flytting. Det betyr at avgjørelsen ligger helt og holdent på sjefredaktør Pål Bjerketvedts bord. 

- Nå går vi inn og vurderer en eventuell flytting på selvstendig grunnlag. Da legger vi alle elementene til grunn. Som ressursspørsmålet, vilkår for de ansatte som skal jobbe i Australia og ikke minst vil vi sjekke interessen blant de ansatte før vi tar en endelig beslutning, sier han. 

Går i dybden

Bjerketvedt vil ikke anslå med hvor sannsynlig en flytting er. 

- Vi velger den løsningen vi mener bedriften er tjent med, målet er uansett å styrke tjenesten vår på natt og morgen.

Om den ikke flyttes til Australia anslår Bjerketvedt at det vil koste nyhetsbyrået rundt to millioner kroner å skape et tilsvarende tilbud i Norge. Det mener han er krevende og viser til at nyhetbyrå-delen i NTB driftes i balanse og derfor er sårbar for bortfall av kunder. 

NTB med datterselskap hadde samlet sett et resultat før skatt på 14,5 millioner kroner i fjor. 

Går mot ledelsen

De ansatte har stått på andre siden av bordet til Bjerketvedt. De mener tvert i mot at det er prinsipielle grunner mot å flytte tjenesten til Australia. 

- Vi mener det er galt med off-shoring og utflytting med økonomisk begrunnelse. Selv om det ikke er for å spare men for å utnytte ressursene, så er det likevel økonomisk, sier ansatterepresentant Anna Nesje i NTB-styre. 

Sammen med Cornelius Poppe og Hilde Hagevik Odde argumenterte Nesje mot ledelsens ønske.

- Men dette er ennå ikke avgjort. Vi kommer til å fortsette å argumentere for det faglige. Det er vår mening at det er fullt mulig å styrke morgen og natt med de folkene vi har i Norge, sier Nesje. 

Ikke utnyttede ressurser

Hun viser det at det for litt over et år siden ble gjennomført omorganisering som førte til at turnusen ble endret slik at folk begynner på jobb fra klokken seks. Dette er ikke godt nok utnyttet mener hun. 

- Og om vi skal levere nye tjenester som trenger mer bemanning, kan det være vi enten kvitter oss med andre ting eller så må kundene betale for det. 

 

Powered by Labrador CMS