Ikke levert inn bidrag til Årets Bilde? Søndag går fristen ut

PK-lederen er spent på om kuttene i redaksjonelle reiser påvirker tilfanget av bilder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Om bare noen få uker har juryen bestemt hvem som skal vinne årets bilde. Selv om det fortsatt er noen måneder til selve utdelingen finner sted 11. mars. Men før juryen i det hele tatt skal kunne gjøre sin jobb, må fotografene finne de jobbene de mener fortjener en pris. Og det har de bare noen få dager igjen å bruke på.

Leder i Pressefotografenes klubb, Sveinung Uddu Ystad, regner med at bidragene kommer i siste liten. Det er tross alt forografer og journalister det er snakk om, sier han med et smil som går over i en alvorlig mine.

Les også: Donald Weber mener fotojournalistikken er korrumpert av jakten på dramaestetikk

– En bekymring er om det er laget nok fotojournalistikk det siste året. Jeg er spent på hvordan kuttene i mediebransjen slår ut. Reportasjene er det som kuttes først, til fordel for deskjournalistikk. Og i deskjournalistikken skjer det fint lite av utegående virksomhet. Da drar man ikke ut for å få ting verifisert. Deskjournalistikken gjør journalistikken kjedelig. Den er forutsigbar og gjør mediene veldig kjedelig.

Under Årets bilde i fjor konkurrerte 191 fotografene  med 2.950 fotografier og 200 videoer. Ystad regner med at det i praksis vil komme like mange bidrag, men han er spent på utslagene deksjournalistikken vil skape. PK-lederen viser til Aftenpostens reportasje om eldreflørt på skøyteisen i Moskva. Den mener han illustrerer at det ikke trenger å være avansert å lage gode reportasjer. Og det er ikke sikkert det trenger å skje i utlandet.

Les også: Er norske medier for feige i bildebruken?

Kategoriene er stort sett like de som var i fjor. Selv om han erkjenner at det har vært trøblete å finne formen på videoklassen. Samtidig mener han det er spesielt stas at TV 2s fotografer har meldt seg på i kampen om priser i disse kategoriene. Han mener at det nå er en reell kamp mellom web- og linjært TV.

Tidligere har Ystad etterlyst hendelsesbilder og ment at satsingen på å rykke ut på større hendelser er blitt nedprioritert som følge av bidrag fra leserne.

Nytt i fjor av at Årets bilde ble åpent for alle som arbeider med journalistikk, ikke bare medlemmer i Pressefotografenes klubb.

– Det var stor intteresse fra folk som ikke er medlem. Det er en viktig utvikling og gøy å se at folk er interessert.

Her kan du levere bidrag til konkurransen.

Powered by Labrador CMS