Byrådsleder Raymond Johansen skrev at han håpet ingen medier hadde «valgt å vente» med å omtale Sindre Finnes' svært utstrakte aksjehandel. Så forsvant innlegget.

Raymond Johansen slettet innlegg om Finnes-saken:
«Håper ikke medier har sittet på saken»

Åpnet for spekulasjon om pressen og valgresultatet. Så forsvant innlegget.

Publisert Sist oppdatert

«Håper ikke noen medier har sittet på saken om Sindre Finnes sin aksjehandel før kommunevalget, men valgt å vente», skrev byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på Facebook klokken 13.19 fredag ettermiddag.

Med utspillet stilte han seg i rekken av sosiale medier-brukere som spekulerte rundt hvorfor det fulle omfanget i Finnes-saken ikke sprakk før etter valget.

Men få minutter senere var innlegget slettet.

– Vil dette bli kjent?

Ap-politikeren spurte seg videre om hvordan saken kunne påvirket resultatet i mandagens kommunevalg, og om det ville kommet fram at mediene hadde lagt lokk på saken.

«Vi må ha tillit til politikere, men også medier som skal ivareta sin rolle - som vaktbikkjer der de blant annet skal kontrollere makta. Vil dette noengang bli kjent, om man ventet? Om dette ville hatt betydning for valgutfallet, kan ingen vite. Tradisjonelt demobiliserer slike saker egne velgere.  Høyre var fullmobilisert.»

Facebook-meldingen fra byrådsleder Raymond Johansen lå ute i få minutter fredag ettermiddag.

– Sendte og slettet

Journalisten har hatt kontakt med Johansen om innlegget, og sendt følgende spørsmål:

– Hvorfor slettet du innlegget?

– Frykter du faktisk at noen medier kan ha kjent til, men lagt lokk på det fulle omfanget av Finnes-saken til etter valget?

– Hva får deg i så fall til å tro at det kan ha skjedd?

Han svarer på sms:

– Orker egentlig ikke noe debatt nå. Ville lett blitt framstilt som bitter. Derfor slettet jeg.

Johansen svarer ikke nøyaktig på hvor lenge innlegget lå ute. Ti minutter etter publisering, klokken 15.30, var det ikke lenger å finne på byrådslederens offentlige side.

– Går i fjellet og sendte og slettet, oppsummerer Johansen.

– Konspirasjonsteorier

Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, sier til Journalisten at spekulasjonene til Raymond Johansen er helt meningsløse. Dekningens tidslinje er klar, ifølge Steiro, som sier at E24 og VG har jobbet med saken gjennom hele valgkampen. 

– Dette er bare tull. Enhver redaksjon som kommer over noe sånt publiserer naturligvis.  

Gard Steiro er glad for at Raymond Johansen slettet innlegget, som Steiro mener tenderer mot konspirasjonsteorier.

Mediene må tåle kritikk om journalistikken, men alle som vet noe om hvordan mediene fungerer vet at dette er langt fra virkeligheten, mener Steiro.

– Jeg håper sentrale politikere, som er opptatt av journalistikk og tillit til mediene, holder seg for gode til å spre det som tenderer mot konspirasjonsteorier. Jeg er glad for at Johansen slettet innlegget, avslutter han. 

– Dagens dummeste

Journalisten har tidligere fredag omtalt hvordan pressestemmer som Torbjørn Røe Isaksen og Filter-redaktør Harald Klungtveit har respondert på spekulasjoner om at pressen «satt på saken» til etter valget.

– De som tror avisredaksjoner har latt være å breake nyheter om Erna før valget, skjønner ikke stort av motivasjonen til journalister. Dagens dummeste take. Men pressen gjorde åpenbart en dårlig jobb med å sjekke statsministerfamiliens finanser 2013-2021, skriver Klungtveit på Twitter fredag.

Samfunnsredaktør Røe Isaksen, samfunnsredaktør i E24 og tidligere Høyre-statsråd under Erna Solberg, så seg nødt til å presisere rundt sin egen rolle og innflytelse i E24.

Powered by Labrador CMS