Anders Magnus  ledet debatten mellom Amund Djuve, Didrik Munch, Lars Sørgard, Torry Pedersen og Erik Nord. Foto: Gaute Singstad/mythos.no
Anders Magnus ledet debatten mellom Amund Djuve, Didrik Munch, Lars Sørgard, Torry Pedersen og Erik Nord. Foto: Gaute Singstad/mythos.no

Tar oppgjør med klippjournalistikken

BERGEN (Journalisten): Amund Djuve har sett seg lei på at andre tar DNs journalistikk og gjør til sitt egen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dagens Næringslivs sjefredaktør har sett seg lei på at andre nettsteder «stjeler» avisens saker. I en debatt om pengestrømmen på nettet under Nordiske Mediedager forklarte Djuve at en betalingsmodell for innhold på nett kan bli ødelagt av konkurrenter som klipper saker fra avisen.

– Om vi tar betalt så tar E24 og siterer oss og tilbyr sakene til sine lesere gratis, sa Djuve under debatten.

Rapper

Redaktøren fremhever spesielt nettstedene Kampanje og E24 og mener disse klipper for mye. Djuve gjorde det klart for fullsatt sal i Bergen at han nå forbereder å gå disse, og trolig andre nettsteder, etter i sømmene.

– Vi vil etter hvert bli mer opptatt av hvor grensen går for opphavsretten. Hvor mye de kan rappe, sier Djuve.

DN-redaktøren gjorde det klart at han snart vil ta kontakt med redaktørene i de to nettstedene for å si ifra at klippingen deres er gått for langt.

– Det går langt utover sitatretten.

– Hva er den retten da? ville moderator Anders Magnus vite.

– Jeg er villig til å teste dette etter hvert.

VGs Torry Pedersen mente på sin side at man ikke kan grine over å få journalistikken spredd ut på nettet.

– Jeg er glad for å bli sitert, men når du leser 200 millimeter med bare stoff fra DN, det er noe helt annet, svarte Djuve.

Flytende

Konstituert ansvarlig redaktør Knut Kristian Hauger i Kampanje tar imot invitten til en diskusjon om siteringsretten. Han forteller at han ikke har mottatt noen henvendelser fra DN om saken. Samtidig poengterer han at klipp fra andre medier ikke er noe de nettopp har startet med.

Hauger mener at det handler om ikke å være for grådig og ikke minst om å tydeliggjøre opphavet.

– Grensen er flytende, det dreier seg om å oppføre seg ordentlig og redelig. Bruke god sitatskikk, oppgi kilden grundig og ikke skrive for langt.

Vær glad

Per Valebrokk i E24 forstår Djuve sett fra sistnevntes ståsted, men mener at dette er hakk i plata fra DN-sjefen. Valebrokk sier Djuve rett og slett er nødt til å venne seg til tanken. Som Hauger i Kampanje er han opptatt av at klippsakene skal være korte og at opphavet skal siteres skikkelig.

– Er den lang så er det fordi vi har bygget ut saken og gjort videre journalistikk på den. Jeg synes det blir meningsløst å fortsette å prate om dette. Vi er ikke alene om å klippe, dn.no gjør jo akkurat det samme, og vi kan ikke late som om vi ikke så en nyhet. Er det dette han mener? Jeg forstår ikke hva han vil med dette, sier Valebrokk

Han mener at når E24 siterer DN, så signaliserer det at E24 gjerne skulle hatt saken selv. Valebrokk har en klar melding til Djuve når han ser DN bli klippet i andre medier.

– Så vær glad da!

 

Powered by Labrador CMS