Mikrokommentarene til Frithjof Jacobsen er blitt et populært innslag på Facebook.

Frithjof Jacobsen

Slik gikk det da DN-redaktøren kjedet seg litt

I snart ett år har DNs politiske redaktør kommentert store nyhetssaker med små emojis. Hva startet det hele og kommer han til å fortsette? 

Publisert Sist oppdatert

Det hele startet med et par stjålne solbriller. 

Det var den aller siste fredagen i juni i fjor at Romerikes Blad (RB) avslørte daværende Rødt-leder Bjørnar Moxnes' brilletyveri. 

Dagen etter dukket det opp en enkel emoji på Facebook-siden til politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Frithjof Jacobsen:

Et gult lite hode smilende med solbriller på. 

Saker på dagsorden

Kun timer senere dukket tre nye symboler opp. Denne gangen et gult lite hode med solbriller, etterfulgt av en person som kaster baller i lufta og en mann som løfter armene halvveis opp mot skulderen i en slags «jeg forstår ikke?»

I snart ett år nå har det med jevne mellomrom dukket opp nye remser med emojis på redaktør Jacobsens Facebook-side. Remsene, mikrokommentarene, eller symbolkommentarene om du vil, peker ofte mot store saker, saker mange er opptatt av, saker som setter dagsorden, saker det er lett å kjenne igjen. 

– Jeg bare kjeda meg litt, tror jeg, svarer Jacobsen på hvorfor han begynte med det den fredagen. 

– Det ene tok det andre, forklarer han om hvorfor han fortsatte.  

Tull og tøys

Det er kun ment som tull og tøys, sier Jacobsen når Journalisten ringer. Ser man nærmere på kommentarene og reaksjonene på innleggene hans blir det også mottatt sånn. Det er mye latter å spore. Emojis blir svart med nye emojis, andre med spørsmålstegn. 

– Folk syns det er veldig gøy. Noen tror at det er en slags rebus. Om de tror det, så er det også gøy, sier han og ler. 

Jacobsen er egentlig ikke så glad i å bruke emojis forteller han. I kommunikasjon med folk på sms, Messenger eller chat på jobben bruker han ikke emojier i det hele tatt. 

– For folk som bruker masse emojier, det syns jeg er litt pinlig. 

Leter mye

Hvilke saker han ender opp med å kommentere, er tilfeldig – men når han først har bestemt seg for et nytt innlegg, er han nøye med hvilke emojis han velger å bruke. 

Eggmangel i norske butikker.

– Jeg bruker sikkert mye mer tid enn det jeg burde. Jeg sitter og leter veldig mye. Det er ufattelig mye emojier i den telefonen, sier han.  

Selv om det er ett og annet symbol som gjentar seg, forsøker Jacobsen å finne nye emojis til hver nye mikrokommentar. 

– Det er mye gøy. Rare flosshatter og forstørrelsesglass, svarte hull og roboter, det er mye som egner seg til å kommentere. 

Jacobsen tror nok dette er noe han kommer til å fortsette med. 

– Det kommer ikke til å mangle på saker å kommentere på, men jeg tror ikke jeg har tenkt å prøve å kommodifisere det, som vi sier her i DN.

– Men jeg føler ikke at det er noen forventning i markedet om at dette skal komme med jevne mellomrom. Det kommer når det kommer, om jeg har litt tid å slå i hjel og er litt inspirert. 

Powered by Labrador CMS