Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Norges første nynorske avis for barn og unge, Framtida Junior skal gi ungene på Vestlandet nynorske nyheter annenhver uke, i tillegg til sakene som legges ut på nett.
Prosjektet er et samarbeid mellom de fem lokalavisene Hallingdølen, Hordaland, Os og Fusaposten, Sogn Avis og Sunnhordaland, Landsmanslutninga av nynorskkommuner (LNK), ABC Startsiden og Fremtida.no
– Det er en demokratisk rett at alle barn møter språket sitt i hverdagen, mener redaktør i Framtida Junior, Svein Olav B. Langåker. Sammen med journalistene Janne Nerheim og Christian Wiil Gjerde skal han jobbe på fulltid med den nye avisen. Resten av stoffet skal hentes inn fra lokalavisenes egne journalister.
Planen er at overskuddet de to første årene skal gå til å lage mer og bedre journalistikk. Deretter håper redaktøren at inntektene skal komme lokalavisene selv til gode.
– Avisen skal selges gjennom abonnement og løssalg. Planen er jo at dette skal lønne seg og etterhvert bli økonomisk positivt for de fem avisene, sier han.
Egne barn som referansepunkt
Redaksjonen i Os og Fusaposten består av fem faste journalister, der Vangsnes ble plukket ut til å skrive for den nye barneavisen. Planen er å levere to saker i måneden, én til hver utgave. Det at hun selv har barn i alderen til målgruppen, tror hun kan være en fordel.
– Jeg bruker jo barna mine som referansepunkt og det kan nok hende at de var noe av grunnen til at jeg ble spurt om å jobbe med dette. Det er mye viktigere at ungene leser det jeg skriver enn hva andre voksne mener om sakene, forklarer hun.
Prosjektet er fremdeles i startfasen og selv om nettsidene allerede er oppe å går er det enda noen uker til den første papirutgaven ut i november. Vangsnes har foreløpig bare rukket å levere én sak, men har allerede merket at hun er nødt til å tenke litt annerledes enn når hun skriver for voksne.
Annonse
De kompliserte sitatsjekkene
– Jeg merker at jeg må jobbe mye mer med setningene enn det jeg er vant til. Utfordringen er at det ikke skal bli altfor komplisert, men samtidig ikke for enkelt. Vi skal ikke ha førsteklassingene i tankene, men de mellom 10 og 12, forteller hun.
En annen ting hun må vurdere på en ny måte er sitatsjekkene, og spesielt når det som kommer tilbake fra offentlige etater. I sin første sak – som handlet om hvor store barna bør være for å gå til og fra skolen alene – krevde blant annet Trygg Trafikk sitatsjekk. Da var det ikke bare barnevennlige ord som ble mailet tilbake.
– De vil jo gjerne har med sine faguttrykk, men da må jeg jo bare forklare at denne saken ikke er skrevet for voksne. Kunsten er å gjøre det så enkelt som mulig, sier hun.
Os og Fusaposten har sporadisk hatt egne barnesider i egen avis, men ofte har sakene likevel endt opp med å bli skrevet ut for de voksne. Sakene Vangsnes skriver for Framtida Junior skal også trykkes i lokalavisen. Slik blir det ikke bare en egen barneavis, men også mer barnevennlig stoff i hovedavisen.