BA mener ektemann kan ha bortført Dung Tran

Derfor vil de heller ikke betale opphavskravet til den forsvunnede kvinnes mann og svigermor.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er over fire år siden norsk-vietnamesiske Dung Tran Larsen forsvant fra sitt hjem utenfor Bergen.

Saken fikk omfattende mediedekning da forsvinningen ble kjent. Særlig i lokalmediene. Disse sakene ble illustrert med bilder av den forsvunnede kvinnen, hvor noen av bildene ble levert ut av politiet slik at etterlysning av kvinnen eller vitner kunne illustreres.

Omfattende etterforskning

Da ektefellen og svigermoren til Dung Tran Larsen ble mistenkt for å hatt med bortføringen å gjøre, fortsatte Bergensavisen å benytte seg av disse bildene. Da siktelsen mot de to senere ble henlagt etter en omfattende etterforskning, krevde de erstatning for det de mener er brudd på deres opphavsrett. Ifølge deres advokat Arild Dyngeland er det i alt snakk om 15 forskjellige bilder. 13 av disse er det ikke gitt samtykke til bruk av.

BA har også brukt bilder de har fått fra andre parter, og som disse har tatt, og der er det ikke fremmet noe krav. Heller ikke når bildene er blitt brukt i sammenheng med etterlysningen.

Sivilsaken skulle egentlig begynt i Bergen tingrett mandag, men er blitt utsatt fordi BAs advokat Thomas Rieber-Mohn har anført på vegne av sin klient at de to kan ha vært involvert i kvinnens forsvinning. I en sivilsak er beviskravene ikke så strenge som i en straffesak. Hvis retten aksepterer argumentet om at ektefellen og svigermoren kan være skyldige, mener avisen kravet faller bort.

Ulovlig bildebruk

– Jeg stusser over at BA mener de skal klare å bevise at så har skjedd. Og hva om de nå åpner denne døren som gjør at pressen kan krenke andres rettigheter fordi det tenkes at de har begått en straffbar handling? Hva annet kan man da gjøre? Det er en absurd tanke for meg at en avis skal kunne følge en slik tanke, og så krenke en persons eiendom, sier Dyngeland.

Advokaten mener BA ikke kan ha særlig stor tro på at de har lovlig adgang til å bruke bildene siden de tyr til det han karakteriserer som søkt argumentasjon.

Mener kravet kan falle

BAs advokat har på sin side fått gjennom en utsettelse av rettssaken og vil benytte tiden til å studere bevisene fra politiets etterforskning av de to.

– Det vil bli et moment i sivilsaken at de to er involvert i forsvinningen, og legges det til grunn, så bortfaller erstatningskravene, sier han.

Som følge av utsettelsen kommer neppe saken opp for tingretten før jul.

Powered by Labrador CMS