Trekker bok om Jan Guillou
Guillou beskylder journalist for karakterdrap, journalist innrømmer faktafeil.
- Jeg satset høyt og tapte alt. Jeg skammer meg, sier den svenske journalisten Paul Frigyes til radioprogrammet Medierna. I fire år har han jobbet med boka «Höjd över varje misstanke», som ifølge forlaget er en kritisk betraktelse over journalisten, forfatteren, mediefenomenet og varemerket Jan Guillou.
Men beskyldninger om faktafeil, at Guillou har bløffet om skoleeksamen og at hans framstilling av farens rolle under annen verdenskrig ikke stemmer, har fått den snart 70-årige profilen til å rase.
I tv-debatt med Frigyes har han tilbakevist påstandene og karakterisert dem som «karakterdrap», og nå får han i hvert fall delvis støtte av mediegranskerne i «Medierna». De har funnet dokumenter som bekrefter at Guillou faktisk fullførte den skolen som Frigyes hevdet han måtte forlate uten sluttkarakterer.
Boka mer enn bare fakta
Som følge av dette har nå forlaget Norstedts trukket tilbake de 2.000 eksemplarene som så langt har gått ut fra trykkeriet.
- Er det faktafeil i boka skal de rettes opp, sier forlegger Peter Karlsson i Norstedts til SVT Kulturnyheterna. Planlagt utgivelsesdato var 29. januar, men både den datoen og bokas videre skjebne omtales nå som uviss.
- Det er veldig beklagelig med de påståtte faktafeilene. Men boka er så uendelig mye mer enn bare dette. Den handler om Jan Guillous karriere og rolle i medie-Sverige, sier Karlsson til Dagens Nyheter.
Fortapt
Til samme avis karakteriserer Guillou boka som «redningsløst fortapt».
- Jeg kan ikke se hvordan den skal kunne komme ut i ny versjon. De kan ikke fjerne det bærende elementet i hele storyen, for det er ikke slik at det bare handler om noen faktafeil. Boka forsøker å tegne et bilde av meg som notorisk løgner fra åtteårsalderen, og det prøver den å få til ved å bruke feilaktige fakta, sier Guillou.
Det er Guillous gamle forlag Norstedts som står bak boka, og Guillou og Frigyes har møttes flere ganger i forbindelse med arbeidet med boka.
Paul Frigyes, som har mangeårig bakgrunn som journalist i svenske Journalisten, har lagt seg flat overfor de faktafeil som er påvist, men mener boka uansett bør ut etter at de nødvendige korrigeringene er gjort.
- Jeg mener det er en vesentlig bok om en vesentlig figur. Om en mann som helt fra starten har vært god til å ta kontroll over sin egen historie, sier Frigyes som i slutten av boka skriver om Guillou at «Det kan synes merkelig at en mann med et så fritt forhold til sannheten skal ha blitt selve symbolet for kampen for sannhet i Sverige».