USA har fastslått at Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich er urettmessig pågrepet i Russland. Det gir amerikanske myndigheter nye muligheter til å presse andre lands muligheter og tilgang til flere midler.
USA har fastslått at Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich er urettmessig pågrepet i Russland. Det gir amerikanske myndigheter nye muligheter til å presse andre lands muligheter og tilgang til flere midler.

Evan Gershkovich

USA regner Wall Street Journal-journalist som urettmessig pågrepet

USAs utenriksminister Antony Blinken sier at Evan Gershkovich som er pågrepet i Moskva, er urettmessig pågrepet.

Publisert

Ved formelt å fastslå at Evan Gershkovich er urettmessig pågrepet, åpnes det for at USA kan legge press på et annet lands myndigheter og få tilgang på andre ressurser for å søke å få ham løslatt, skriver Wall Street Journal.

Utenriksdepartementet sier i en uttalelse at amerikanske myndigheter vil gi Gershkovich og familien all passende støtte, og ber igjen Russland om å løslate både ham og Paul Whelan, en annen amerikaner som sitter fengslet i landet.

Gershkovich ble arrestert i Moskva for to uker siden og siktet for spionasje. Både Wall Street Journal og USA avviser anklagen, og president Joe Biden og en lang rekke presseorganisasjoner krever at han løslates. Gershkovich anklages spesifikt for å ha forsøkt å tilegne seg hemmeligstemplet informasjon om en russisk våpenfabrikk, skriver AP.

Forrige helg krevde Blinken i en samtale med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at journalisten settes fri, og noen dager før kalte USA Russlands ambassadør i Washington inn på teppet for å protestere.

Gershkovich er den første amerikanske journalisten som er pågrepet og siktet for spionasje i Russland siden 1986. Han holdes i Lefortovo-fengselet og har ikke fått lov å få besøk av amerikanske diplomater.

Når det offisielt fastslås at han er urettmessig pågrepet, overtar USAs spesialutsending for gisselsaker saken.

Kongressen godkjente lovgivning i 2020 som lister opp elleve kriterier for å fastslå at en amerikansk statsborger er urettmessig pågrepet. Det er disse kriteriene utenriksdepartementet bruker, men alle kriteriene må ikke oppfylles.

Blant tingene på lista er at den aktuelle personen er pågrepet primært fordi den er amerikansk statsborger, eller om fengslingen har som mål å påvirke USAs politikk.

Biden-administrasjonen har sikret at minst 25 amerikanere som var regnet som urettmessig pågrepet, er blitt løslatt. Men stadig sitter mer enn 30 andre som har fått merkelappen, fengslet i utlandet.

Powered by Labrador CMS