Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Årets Svarte Natta-pris gikk til Siri Gulliksen, Alexander Kjønsø Karlsen, Anders Bergundhaugen og fotograf Tom Melby i Avisa Nordland for «Jenta ingen kan hjelpe», også kjent som Mia-saken.
Den handler om adopterte Mia (21) som faller mellom alle stoler i det norske systemet. Hun er for syk for fengsel, og for frisk for psykiatrien.
– Denne prisen gjør at Mias historie blir hørt enda høyere. Det er det viktigste. Nå skal saken hennes opp i januar. Det eneste jeg vil ha er at hun skal få hjelpen hun trenger for å få et godt liv, fordi det fortjener hun, sier Gulliksen, én av journalistene på prosjektet, like etter hun mottok prisen.
– Takk til støttespillerne, og Mia selv som ga oss tilliten til å fortelle denne historien, sier Karlsen.
– Jenta er fremdeles i rettsprosesser, men heretter vil hun være under beskyttelse av den norske offentlighet - takket være journalistikk av edelt merke, uttaler Svarte Natta-juryen i sin begrunnelse for prisen
Hederlig omtale til «113»
Det ble også gitt ut hederlige omtaler til flere journalistiske prosjekter. Blant annet fikk TV-serien «113», laget av NRKs programavdeling i Nord-Norge, hederlig omtale.
– De er der når det skjer, og vi har fått et helt unikt innblikk i hva hele landets lokale helter holder på med. Med tromsnaturen som kulisse sjongleres et stort galleri av hjelpere og pasienter, der avstand mellom liv og død kan være kort, i en TV-reality av høyt internasjonalt format, uttaler juryen.
Are Medby, Bengt Nielsen og Yngve Olsen Sæbbe fikk også hederlig omtale for prosjektet «Tromsø Brenner», om bybrannen natt til 14. mai i 1969.
– Med grafikk, fotografi og gamle arkivklipp brettes historiske hendelser ut i alle formater. Intervju med tidsvitner tar leseren tilbake til dramaet. Prosjektet viser hvordan historiske hendelser kan gjøres aktuelt og fange en ny generasjon av lesere, uttaler juryen.
Eilif Aslaksen, Marit Sofie Holmestrand og Nils John Porsanger i NRK Sápmi fikk hederlig omtale for et prosjekt om voldtekter i Sápmi.
– Belyst gjennom personlige og nære beretninger avdekkes et alvorlig tabubelagt samfunnsproblem. Taushet om dette i det samiske samfunnet hadde over tid skjult omfattende seksuelle overgrep. Med finstemt etisk refleksjon bygger redaksjonen tillit til ofre som i flere formater åpner opp for publikum om hendelser som følges av både skam og skyldfølelse, uttaler juryen.
Silje Charlotte Solstad og Øystein Barth-Heyerdahl i Nordlys fikk også hederlig omtale for «Underslagssaken».
– Her snakker vi om tradisjonell gravejournalistikk, og et av de største journalistiske skupene i Nord-Norge de siste årene. Et tips og en facebook-profil hvor det ble solgt mobiltelefoner, dekk, felger og verneutstyr, satte journalistene på sporet av det som i beste fall kan karakteriseres som en nokså uortodoks bigeskjeft i kommunal sektor. Hvem kunne stå bak dette? Gjennom tradisjonelle og ikke minst utradisjonelle journalistiske metoder avdekket de grov misbruk av egen betrodd stilling og skattebetalernes penger, uttaler juryen
Annonse
Bodø Nu vant to fotopriser under Svarte Natta
Preben Hunstad fra Bodø Nu vant videoprisen under Svarte Natta. Han vant for «Mobbefilmen», en film om hvordan han selv ble mobbet i 12 år.
– Videoen er en lavmælt og ærlig fortalt historie fra eget liv. Med enkle, men effektfulle midler tar den opp et tabubelagt tema. Videoen har skapt engasjement og vakt oppsikt langt utenfor avisas dekningsområde, skriver juryen.
Eskil Mehren fra Nordlys vant fotoprisen for et bilde da SIAN kom på besøk til Tromsø.
– Det viktigste for en fotograf er være på riktig sted til rett tid. Det har til de grader denne fotograf vært. I et øyeblikksbilde har han fanget sterke følelser i en svært polarisert debatt, sier Marit Almendingen i juryen om Mehrens bilde.
For fotoprisen ble det gitt også ut hederlig omtale til Rune Nilsen i Bodø Nu, for «Håpets håndlanger».
– Foto betyr å tegne med lyset. Det gjør fotografen bak disse bildene i aller høyeste grad. Det har blitt en nydelig fortelling om en lokal prest, portrettert som bildeserie i hans eget miljø – i kirken og i naturen, skriver juryen.
Svarte Natta-prisen deles ut under journalistkonferansen som arrangeres annenhvert år. Derfor gjelder prisen også for de to siste årene.
63 bidrag ble sendt inn i årets konkurranse, hvor 34 ble av dem til journalistprisen og 29 til fotoprisen.
Følgende satt i juryen i år: Juryleder Fritz Leo Breivik fra Nord Universitet, Jan Gunnar Furuly fra Aftenposten og Marit Almendingen fra Helgelendingen.