Å melde seg inn i Rødt for å få tilgang på nominasjonsmøte er legitim journalistisk metode, mener PFU.

Pressens Faglige Utvalg

Avisa Nordland-journalist meldte seg inn i Rødt for å bli med på møte – gikk fri i PFU

– Et hvert politisk parti må finne seg i at det graves i indre forhold, sier Gunnar Kagge. 

Publisert Sist oppdatert

Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø. 

Det var i slutten av mars at Avisa Nordland-journalist Sindre Kolberg møtte opp til et nominasjonsmøte i Rødt Bodø. Kolberg hadde nettopp meldt seg inn i partiet for å få tilgang til møtet. 

Det er tre Rødt-medlemmer som har klaget saken inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). 

– Interessant klage

Som Journalisten omtalte i juni, hadde Avisa Nordland på forhånd skrevet om konflikter i Rødt Bodø, der blant annet et medlem var blitt ekskludert og to toppkandidater hadde trukket seg fra listen. 

Sjefredaktør Markus Rask Jensen sa til Journalisten den gangen at avisen hadde fått indikasjoner på at de ikke kom til å få tilgang på møtet, og derfor så seg nødt til å bruke kreative metoder.

– Den presseetiske nerden i meg, synes dette er en veldig interessant klage. Det var åpenbart for alle at journalisten ikke er Rødt-sympatisør. Det var tydelige premisser, og ingen utgir seg for å være noe annet enn de er, sa Rask Jensen. 

Det ble gitt tillatelse til at Kolberg kunne delta på møtet og Rødt-medlemmene ble informert om at han var journalist. 

Åpne

Flere i utvalget la vekt på at journalisten og Avisa Nordland var åpne på hvorfor Kolberg hadde meldt seg inn i partiet, og at Vær varsom-plakatens punkt 2.2 dermed ikke er brutt. 

– Avisa Nordland har gjort et godt journalistisk arbeid, sa representant for allmennheten, Asle Toje, som likevel la vekt på at det er forståelig at metoden oppleves som både brysom og kinkig for deltakerne på møtet. 

PFU forstår altså at Kolbergs tilstedeværelse var ubehagelig for klagerne, men flere la vekt på at det var en helt legitim journalistisk metode. PFU ga imidlertid kritikk til Avisa Nordland for at publikum ikke ble opplyst om metoden tidligere. 

Representant for journalistene, Gunnar Kagge, mente at utvalget måtte være tydelige på at Avisa Nordlands metode ikke måtte kritiseres. Møtet var et oppvaskmøte i et valgår og hadde stor interesse for leserne. 

– Et hvert politisk parti må finne seg i at det graves i indre forhold, sa Kagge. 

Vant votering

Ifølge klagen til PFU fra de tre Rødt-medlemmene, ble det protester mot Kolbergs tilstedeværelse under møtet etter hvert:

«Journalisten skrev hele tiden på sin PC og flere følte det hemmende for diskusjonen rundt vanskelige og til dels personlige forhold - som jo kan komme opp når det er konflikter. Det ble så bestemt votering over om han fikk være til stede - spesielt gjaldt det under nominasjonsdelen», heter det i klagen. 

Voteringen gikk i favør Kolberg 14-13.

Kolberg ble med andre ord værende, og skrev ifølge klagerne et fyldig referat som fortløpende ble publisert i nettavisa. 

Klagerne er også uenige med Avisa Nordland i at premissene var klare, og skriver i sitt tilsvar: 

«Å "klargjøre premissene i kontakten med kilder" krever mer enn noen minutter på dørstokken til møtet – like før start. Det ble aldri rom for en skikkelig avklaring om det prinsipielle i saken.»



Powered by Labrador CMS