Må vitne mot sin vilje

Mot sin vilje må John Strandmo i Bladet Tromsø fredag vitne i en rettssak. Journalisten har skrevet mye om saksforholdet og ser stevningen som knebling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Rettssaken, som torsdag starter i Nord-Troms tingrett, dreier seg om et krav på til sammen 300.000 kroner mot varaordfører i Tromsø, Gunhild Johansen, og hennes mann. Saksøker kjøpte deres bolig i 2005 og fremmet i ettertid mangelkrav knyttet til eiendommens bad og avløp.

Nylig ble søksmålet utvidet til også å omfatte søppel som saksøker hevder å ha funnet nedgravd på tomta.

Vil kneble

– Jeg skjønner ikke hvorfor saksøktes advokat stevner meg. Det vil være mot hans klients interesser. For jeg har vært og gravd i hagen for å se hva som finnes i jorda av byggeavfall, og vil imøtegå påstanden om at det bare er rent trevirke, sier Strandmo.

Han kan ikke se noen annen grunn til stevningen enn et ønske om å kneble ham som journalist.

– Dette betyr at jeg ikke kan fullføre den saken jeg begynte på i sommer. Jeg føler jeg blir kneblet. Det er uhørt at en part kan dra meg inn i en sak jeg dekker som krimreporter.

Strandmo har vært krimreporter i 20-25 år, men har aldri tidligere måttet møte i vitneboksen.

– Nå er jeg tatt av saken og kan ikke følge hovedforhandlingene.

Uheldig

Det var saksøktes advokat som i første omgang ville ha Strandmo som vitne, men han droppet det etter at ansvarlig redaktør i Tromsø, Jonny Hansen, ba om det. Hansen argumenterte blant annet med at alt Strandmo kan si om saken allerede har stått på trykk i avisa. Men han fikk ikke gehør hos Gunhild Johansens advokat, Jens Johan Hjort.

– Som redaktør setter jeg lite pris på at John Strandmo ikke kan fortsette å gjøre jobben sin, men i stedet må møte i vitneboksen. Det han kan bidra med der er akkurat det samme som han tidligere har fortalt leserne. Jeg synes terskelen for å innkalle journalister som vitner må ligge høyere enn den gjør i dette tilfellet, sier Hansen.

– Strandmo mener han blir kneblet, er du enig?

– Det vil jeg være forsiktig med å påstå, men det forhindrer ikke at jeg prinsipielt mener terskelen skal være høyere for å bruke journalister som vitner. Jeg har trøbbel med å forstå at dette er nødvendig.

Har spørsmål

Saksøktes advokat sier han har stevnet Strandmo fordi han ønsker å stille ham spørsmål om hans tilnærming til saken.

– Strandmo har hatt en litt uortodoks måte å drive journalistikk på. Han har selv tatt spaden fatt og omtalt forholdet på trykk. Slik sett har journalisten faktisk skaffet til veie bevis, og da er det interessant å stille spørsmål til ham om hvordan han gikk fram, hvem som var til stede og så videre, sier Hjort.

– Journalisten påstår du vil kneble ham?

– Jeg mener det fra vårt ståsted ville være en fordel om han kunne fortsette å omtale saken. Men all den tid det er viktig å høre hans framstilling er det viktigere enn å la ham fortsette å skrive, sier Hjort.

Advokaten legger ikke skjul på at han mener Tromsø og Strandmo har drevet et korstog mot hans klient. Noe han også har gitt uttrykk for i innlegg i lokalpressen.

– Oppslagene om saken har et ensidig mønster og er ikke preget av den objektive tilnærming leserne har krav på, hevder Hjort.

Beklaget i fjor

Det hører med til historien at da den angivelige søppelfyllingen ble gjenstand for omtale i Tromsø i august i fjor, måtte redaktøren beklage oppslaget. Den gang var ikke søppel en del av søksmålet mot Johansen, men avisas tittel lød «Huskjøper fant privat fylling på eiendommen: Krever 200.000 av SV-Gunhild».

Politikeren reagerte kraftig på å bli stemplet som miljøkriminell og krevde et dementi. Det fikk hun. På lederplass beklaget Hansen at avisa hadde koblet sammen to forhold, og insinuert at Johansen var ansvarlig for å ha laget en ulovlig søppelplass.

Powered by Labrador CMS