PFU behandlet klage mot Drangedalsposten. Bildet er fra et tidligere møte.

Drangedalsposten felt i PFU etter rettssaksdekning

Gikk for langt i å referere sensitive opplysninger.

Publisert

Lokalavisa Drangedalsposten dekket saken der en kvinne trakk kommunen for retten etter opplevd mobbing i barndommen.

Kvinnen reagerte på opplysningene avis refererte fra retten, og klaget avisa til Pressens Faglige Utvalg (PFU) som onsdag felte avisa for brudd på god presseskikk på punkt 4.3 i Vær varsom-plakaten.

Punktet lyder: «Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn. Vær varsom ved bruk av begreper som kan virke stigmatiserende. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende.»

Kvinnen reagerte på detaljnivået i opplysningene avisa valgte å referere, som blant annet innhold fra journaler fra Distriktspsykiatrisk senter (DPS).

«Dette er svært sensitiv informasjon som retten skulle forholde seg til, ikke leserne i Drangedal og resten av verden», skriver klageren.

Og fikk støtte fra PFU.

– Det er en del av det journalistiske ansvaret når man sitter i en sånn sak, å sile ut hva som egner seg for offentliggjøring og hva som bør bli i rettssalen. Et klart brudd på 4.3, uttalte PFU-medlem og Aftenposten-journalist Gunnar Kagge.

Pressen må veie opp hvor viktig det er å publisere slike detaljer, sett opp mot belastning for enkeltmennesker som får slikt brettet ut, påpekte PFU-leder Anne Weider Aasen, som uttrykte forståelse for at avisas redaktør i PFU-tilsvaret ga uttrykk for at dette er en vanskelig redaksjonell avveining.

– Ja, saken hadde blitt bedre opplyst for publikum hvis alt hadde vært åpent ut. Men at mediene får tilgang på materiale og detaljer, alt det vi etterstreber, gjør at det hviler et ansvar på hvordan vi forvalter det. Her skulle Drangedalsposten ha tenkt seg om en ekstra gang, sa PFU-lederen.

Powered by Labrador CMS