Eierskaps-innstilling utsatt igjen

Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen på Stortinget sliter med å bli enige om ny eierskapslov for mediene. Nå er saken utsatt nok en gang.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Planen var å presentere komitéinnstillingen tirsdag denne uken, i rimelig tid før Odelstinget behandler lovforslaget torsdag 18. november. Deretter fikk komiteen utsettelse til i dag, torsdag, men heller ikke denne fristen har man klart å holde. Nå er budskapet at innstillingen skal avgis tirsdag 16. november, tett opptil odelstingsbehandlingen.

Sterkt press

Komiteen har vært under sterkt press fra de store aviskonsernene. Schibsted-konsernet har gått ut med krav om at Stortinget oppgir eierbegrensningene og slipper konkurransen helt fri i mediemarkedet. Dagens lov setter en eierebegrensning på 33 prosent på nasjonalt nivå. I odelstingsproposisjonen om endringer i eierskapsloven går Kulturdepartementet og regjeringen inn for å heve grensen til 40 prosent.

Frp er det eneste partiet som ønsker å fjerne reguleringen av medienæringen helt, men vil subsidiært stemme for 40 prosent nasjonal begrensning på medieeierskap.

Separate markeder

Dagspresse, fjernsyn og radio blir i denne sammenheng regnet som separate markeder, det vil si at grensen på 40 prosent gjelder innenfor hvert av de tre markedene. For å begrense multimediekonsentrasjon på nasjonalt nivå, foreslår departementet en ordning der eierskapsgrensene blir satt lavere jo flere markeder aktøren har eierinteresser i. For eierskap innenfor to markeder blir grensene satt til 30 og 20 prosent, og for eierskap innenfor tre markeder blir grensene satt til 20 prosent i hvert marked.

På lokalt nivå går departementet inn for at det ikke skal være adgang for Eierskapstilsynet å gripe inn mot eierskapskonsentrasjon. På regionalt nivå foreslår departementet å innføre en lovfestet grense på 60 prosent av regionalt dagspresseopplag, i stedet for dagens skjønnsmessige inngrepsadgang.

Stridom regionene

Orkla Media og A-pressen har markert sterk motstand mot regional regulering. Men både i konsernene og i komiteen er det imidlertid uklart hvordan regjeringen definerer en region i denne sammenhengen, og derfor har komitéarbeidet blitt forsinket.

Slik det ser ut i forkant av komiteens avslutning vil SV og Ap sørge for flertall for en regional regulering av mediemarkedet.

Magnar Lund Bergo fra SV er saksordfører for eierskapsloven i Stortinget. Han har bedt departementet komme med mer konkrete opplysninger til komiteen om hvilke regionale inndelinger regjeringen tenker seg.

NJ imot heving

Kulturdepartementet foreslår ingen eierskapsgrenser for kringkasting eller regler om multimediekonsentrasjon på regionalt nivå.

Norsk Journalistlag går imot å øke taket for medieeierskap til 40 prosent og vil at også elektroniske medier skal omfattes av regler for krysseierskap.

Powered by Labrador CMS