Årsmøtet i Lillesand idrettslag fikk brått svært bred dekning. Onsdag ble idrettslagets PFU-klage mot lokalavisa behandla i utvalget.

Lillesands-Posten frikjent for shorts-sak som ble nasjonal snakkis

Lite diskusjon i PFU.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lillesands-Posten ble ikke felt i Pressens faglige utvalg (PFU). Det var lite diskusjon mellom utvalgsmedlemmene om denne konklusjonen.

Avisa var klaga inn for den mye omtalte shorts-saken, som også ble en sak for riksavisene i februar.

Tittelen på den ene saken var «Unge jenter vil slippe gjennomsiktige shortser. Ble ikke lyttet til av LILs årsmøte», og handla om at årsmøtet sa «nei» til et forslag om å endre profilfarger på draktene til Lillesands idrettslag.

Det er idrettslaget som klaget avisa inn til PFU. De mener at denne tittelen er «direkte usann», og at uttalelser i diskusjonen på idrettslagets møte ble tatt ut av kontekst.

– Ser at saken tok av

I sitt tilsvar til PFU, bestrider Lillesands-Posten at avisen har brutt god presseskikk og skriver videre at de «har vært nøkterne og forsiktige i vår dekning, men ser at saken tok av og ble en nasjonal nyhet.»

Flere medlemmene i PFU uttalte likevel forståelse for at det var overveldende for idrettslaget at denne saken ble en stor mediesak nasjonalt. Alle var likevel enige om at Lillesands-Posten ikke kunne stå til ansvar for det.

– Denne saken ble nok mye større enn deltakerne på årsmøtet så for seg før de gikk dit. Men Lillesands-Posten kan ikke holdes ansvarlig for hva andre skriver på sosiale medier eller omfanget og hva andre medier gjør med saken videre, sa Ellen Ophaug, som representerer journalistene i PFU.

I PFU-sekretariatets forslag til uttalelse poengteres det også at det ikke er brudd på god presseskikk å velge en vinkling, ut ifra det redaksjonen mener er de viktigste poengene.

«Man kan heller ikke få med alle momenter i inngangen på en artikkel. Det vil ofte være nødvendig å forenkle. Det avgjørende er at vinklingen har dekning i stoffet, og at ikke forenklingen bryter med kravet til saklighet og omtanke», står det videre.

Klaget inn mange punkter

Idrettslaget mente lokalavisa blant annet hadde brutt disse punktene i Vær varsom-plakaten (VVP):

  • 4.1 om saklighet i innhold
  • 4.4 om dekning for overskrifter
  • 3.3 om klare premisser i intervjusituasjonen
  • 3.9 om å ta hensyn i det journalistiske arbeidet
  • 4.8 om omtale av barn i mediene
Powered by Labrador CMS