Kringkastingsrådet holder nytt møte tirsdag. De har mottatt 847 klager. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Kringkastingsrådet behandler NRKs manipulering av skolevalg

En del av møtet er satt av.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kringkastingsrådet skal diskutere NRKs eksperiment om falske nyheter og manipulering av skolevalget. Til sammen har rådet mottatt 865 klager.

Tirsdag holder Kringkastingsrådet nytt møte, og i en egen del av møtet skal NRK og Folkeopplysningens skolevalg-stunt fra Lillestrøm videregående skole behandles.

Både representanter fra produksjonsselskapet Teddy TV, NRK og Lillestrøm VGS deltar og skal holde hver sine innlegg før saken diskuteres, opplyser spesialrådgiver Erik Skarrud i Kringkastingsrådet til NTB.

Manipulerte elever

4. september ble det kjent at NRKs program Folkeopplysningen gjennom et halvt år har laget falske nyheter for å manipulere stemmegivningen i skolevalget til elever ved Lillestrøm videregående skole.

En rekke politikere kritiserte stuntet, blant annet statsminister Erna Solberg (H) og kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H). Flere elever ved skolen har imidlertid uttalt seg positivt om eksperimentet.

Samme dag som manipuleringseksperimentet ble kjent, ba leder Julie Brodtkorb i Kringkastingsrådet om en orientering om saken i neste møte.

Saken skal diskuteres i Kringkastingsrådet på tirsdag, selv om klagene egentlig kom for sent til å kunne behandles. Rådet har mottatt 18 klager.

Satiriks-sketsj fikk flest klager

Rådet mottok flest klager, 433, om «jødesvin»-sketsjen som ble vist i humorprogrammet NRK Satiriks. Denne skal imidlertid ikke behandles. Årsaken er at sketsjen er klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Rådet skal ikke være et etikkorgan på siden av PFU, påpeker Skarrud.

Sketsjen viser en mann som spiller Scrabble mot en ortodoks jøde. Mannen har bokstaver som staver ordet «jødesvin», og han kvier seg for å legge det støtende ordet ned på spillbrettet.

Flere reagerte kraftig på videoen, blant dem journalist og forfatter Mona Levin. Hun kalte sketsjen antisemittisk. Det var Levin som klaget inn sketsjen til PFU.

Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK forsvarte først sketsjen utad, men etter et krisemøte i NRK-ledelsen beklaget kanalen ordbruken. De fjernet samtidig sketsjen fra sine plattformer.

Powered by Labrador CMS