Som 17-åring fikk Joel Nziza tilbud om å jobbe for Fædrelandsvennen ved siden av videregående skole.

Fikk tilbud om jobb mens han fortsatt var skoleelev: Nå underviser han på samme skole på vegne av avisen

Debattredaktør Mari Horve Reite ble imponert og ansatte 17-åringen.

Publisert Sist oppdatert

I vår fullførte Joel Nziza videregående skole. Det er ett år siden har fikk sommerjobb i Fædrelandsvennen, etter å ha intervjuet debattredaktøren og fått tilbud om jobb. 

Nziza har hatt en fot innenfor redaksjonen siden, og har blant annet som oppgave å nå den yngre målgruppen. 

– Det å kunne formidle historier om mennesker, stille spørsmål og høre hva folk har å fortelle – det fascinerer meg veldig. Jeg koser meg med det, sier Nziza til Journalisten. 

Sendte debattinnlegg

Han var 17 år da han fikk i skoleoppgave om å intervjue en person til en fiktiv nyhetssending om grenser for ytringsfriheten. Han valgte å intervjue Mari Horve Reite, debattredaktør i Fædrelandsvennen.

– Jeg fortalte henne at journalistikk var noe av det gøyeste vi gjorde på skolen, sier Nziza, som gikk linjen for medier og kommunikasjon på Tangen videregående skole.

Hun ble imponert over spørsmålene han stilte, og spurte om ikke han hadde vurdert å bli journalist, eller sommervikar i Fædrelandsvennen.

– Jeg trodde kanskje bare hun prøvde å motivere meg, men samme dag sendte hun meg en mail og skrev at hun mente det hun sa. Og hun ba meg sende inn et leserinnlegg, sier Nziza. 

Som journalist i Fædrelandsvennnen har Joel Nziza fått muligheten til å prøve seg på ulike arbeidsoppgaver. Her er han i podkaststudio.

Resultatet ble innlegget «Ikke ta mer sol enn dere må». Her tar den daværende eleven et oppgjør med et byggeprosjekt på fem etasjer utenfor skolen hans, som ville skygget for skolebygget.

Etter publiseringen fikk Nziza tilbud om sommerjobb, og etter hvert deltidsstilling i Fædrelandsvennen. Ved siden av siste året på skolen, jobbet han i avisen med debatt, video, foto, nyheter, og formidling av journalisyrket til videregåendeelever.

For tiden er han ansatt i et halvtårsvikariat i avisen.

Tilbake på skolen sin

Under debattredaktør Horve Reite, har debattredaksjonen i Fædrelandsvennen gjort flere grep for å nå de unge lesere.

Fædrelandsvennen har blant annet fullført pilotprosjektet til en storsatsing mot elvene på videregående skoler. Pilotprosjektet ble utført på Nzizas skole, Tangen videregående skole. 

Joel på besøk ved sin tidligere ungdomsskole Oasen Skole Birkelid.

Målet er å øke engasjementet for det som skjer i lokalsamfunnet og oppfordre elevene til å ytre seg i samfunnsdebatten. Nziza ble en del av prosjektet veldig tidlig og vil fortsette å ha en rolle utover høsten. 

Han får dermed komme tilbake til sin egen videregående skole og lære elevene om journalistikk og debatt.

– Tangen blir ikke kvitt meg helt ennå, sier han spøkefullt.

– Alle skal stemme

I forbindelse med Fædrelandsvennens samarbeid med videregående skoler, får elevene tilgang til et avisabonnement. Det mener Nziza er veldig viktig.

– Man vet ofte ikke hva man går glipp av når man ikke leser avisen. Det er utrolig interessant lesning, spesielt nå mot lokalvalget. I mine øyne er det enda viktigere å stemme lokalt enn nasjonalt. Mitt mål med prosjektet er kanskje ambisiøst, men det er at alle ungdommene i Kristiansand skal bruke stemmeretten sin til høsten, sier han.

Nziza har fra en tidlig alder vært interessert og engasjert i politikk. Han har dessuten hatt ulike verv, blant annet i skolepolitikken. Han også vært i ungdomsrådet i Kristiansand og i bystyret.

– Gjennom mitt engasjement, har jeg lært hvor viktig det er å formidle sin mening om ulike temaer i politikken. Jeg er heldig som fikk muligheten til å bruke min ytringsfrihet til å mene noe i større kontekster, og til å bli hørt, sier han.

Man trenger ikke å ha politisk bakgrunn for å mene og ytre noe, mener Nziza. Derfor oppfordrer han de unge til å skrive flere innlegg og engasjere seg mer. For det kan faktisk føre til endringer, sier han.

Han viser til sitt første innlegg i Fædrelandsvennen som eksempel: Med en klar stemme og noe engasjement i elevrådet, fikk de hevet og formidlet stemmen sin. Byggeprosjektet ble ikke godkjent av bystyret, og elevene fikk sikret mye av utsikten og lyset gjennom et nytt forlag fra utbyggerne, sier han. 

Førstegangstjenesten

Fra nyåret har Nziza blitt innkalt til førstegangstjenesten og kan dermed ikke fortsette i Fædrelandsvennen etter jul. 

– Jeg hadde ikke lyst til å være i militæret, for å være helt ærlig. Jeg sa det på sesjonen, at «Jeg er ikke motivert til et random år der jeg later som at det er krig», sier Nziza. 

Da fikk han høre om at vernepliktige journalister kan jobbe i fagbladet Forsvarets forum under førstegangstjenesten.

– Det er det jeg håper på nå, sier han.

Om han kommer til å bli i journalistikken i årene fremover, er han usikker på. Men får han muligheten litt til, takker han gjerne ja, sier han.

– Å være journalist er verdens beste jobb. Det er det jeg trives med akkurat nå. 

Powered by Labrador CMS