Kommentar:

Fredriksstad Blads René Svendsen har vist at en redaktør også kan være ydmyk. Foto: Kristine Lindebø
Fredriksstad Blads René Svendsen har vist at en redaktør også kan være ydmyk. Foto: Kristine Lindebø

BREAKING NEWS:
Ydmyk redaktør oppdaget i småby. Norsk pressehistorie må omskrives

Ydmyk eller ydmyke? Redaktørene valgte forskjellig.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Adjektivet «ydmyk» kombinert med substantivet «redaktør» er ikke den mest vanlige konstellasjonen i det norske språket. Det fikk vi tydelig se og høre i det siste møtet i Pressens Faglige Utvalg.

Noen vil kanskje mene at verbet «ydmyke» er en mer naturlig kobling når vi snakker om redaktører, noe vi også fikk et eksempel på i det siste PFU-møtet, men la oss i all ydmykhet starte med ydmyk, uten e.

Paddeflatt i Fredrikstad

Onsdag denne uka ble en klage mot Fredriksstad Blad behandlet av etikkrøkterne. En sitatsjekk hadde kommet helt ut av kontroll.

Intervjuobjektet hadde gjort en lite populær øvelse i pressekretser, nemlig å skrive om store deler av intervjuet da hun fikk sitatene til gjennomlesning, men ser vi bort ifra dette skal hun ha levert sine endringsønsker på e-post i god tid. Hun hørte imidlertid ikke noe mer fra journalisten. Deretter ble saken trykket og publisert på nett uten at man hadde tatt hensyn til rettingene – eller gitt vedkommende en tilbakemelding.

Ikke unaturlig å tenke seg at dette kan være et brudd på Vær varsom-plakatens (VVP) punkt 3.3, som oppfordrer til å presisere overfor intervjuobjektet hva som ligger i sitatsjekk og hvordan den gjennomføres. I tillegg ble det formidlet faktafeil i intervjuet.

Fredriksstad Blad innså raskt at ikke alt hadde gått helt etter boka i den aktuelle saken.

Kort tid etter første publisering, publiserte avisen en helt ny versjon av intervjuet - både på nett og papir, hvor den også beklaget at det første intervjuet hadde blitt tilgjengeliggjort.

– Flatere kan man ikke legge seg, mente PFU, som brukte mye tid i møtet på å skryte av hvor ydmyk Fredriksstad Blads sjefredaktør René Svendsen hadde vært i håndteringen av denne saken.

Eller som PFU-medlem og TV 2-redaktør Anne Weider Aasen sa:

– Det har ikke vært norske redaktørers fremste kjennetegn at man har vært for ydmyke.

Men er en smule ydmykhet nok til å slippe unna en fellelse i PFU? Sekretariatet hadde innstilt på full frifinnelse, etter en diskusjon i utvalget kom man fram til kritikk, dog med dissens fra Weider Aasen som mente at redaktøren i østfoldbyen hadde reddet stumpene ved å legge seg paddeflat.

Er en smule ydmykhet nok til å slippe unna en fellelse i PFU?

Tar vi utgangspunkt i debatten og kjennelsen, bør det kanskje være en liten vekker i redaktørkretser at det faktum at en kollega fremstår som ydmyk, er nok til at et erfarent PFU-panel nesten er villig til å godta det som ifølge PFU-medlem Liv Ekeberg «rett og slett ikke er greit». Altså å rote til hele sitatsjekken og bryte en avtale med intervjuobjektet.

Rigide i NRK

Men la oss ikke slippe ydmyk – eller kanskje vi nå skal si ydmyke – helt. PFU-behandlet denne onsdagen også en klage mot NRK-programmet Folkeopplysningen.

Nå skal man, også på kommentarplass, være forsiktig med å gjette hva som foregikk inne i hodet til programskaperne, men sett fra utsiden kan det virke som om et av målene med programmet var å filleriste miljøbevegelsen litt.

Ikke nødvendigvis noe etisk galt i det. Jeg har selv nesten fem år bak meg i nå nedlagte Bellona Magasin, og miljøbevegelsen – i likhet med andre bevegelser – skal utsettes for kritisk journalistikk. Eller filleristing, om man vil.

I programmet ble det fremsatt et høyt tall på antall døde i Ukraina etter Tsjernobyl-ulykken. En ekspertkilde hevdet at Greenpeace hadde brukt dette tallet - for 12 år siden. Greenpeace får ikke svare på dette i programmet, men det blir kort opplyst at organisasjonen tilbakeviser å ha brukt tallet. Om dette var greit eller ikke, var det uenighet om i PFU. Nok uenighet til at det også i denne saken ble dissens.

Dog var det mer enighet om at at NRK var vel rigide når de i ettertid heller ikke ville la Greenpeace slippe til med et debattinnlegg på NRK Ytring. Et innlegg som ikke var «dårligere» enn at Dagbladet sa ja til det.

Dommen i denne saken ble også kritikk, med utgangspunkt i VVP punkt 3.2 om kontroll av fakta. NRK kunne også ha vist litt mer romslighet, var budskapet fra PFU.

Eller sagt på en annen måte, vist mer ydmykhet.

Powered by Labrador CMS