– Det føles rart å ikke være journalist, sier Bernt Erik Pedersen om den nye hverdagen.

Mediefolk

Forlater Dagsavisen etter 27 år: – Avisa trenger å bygges på nytt

Bernt Erik Pedersen forlater kulturjournalistikken og blir fast ansatt i Norsk Filminstitutt.

Publisert Sist oppdatert

– Hverdagen er veldig annerledes, og det føles litt rart å ikke være journalist. Men man må jo ikke være journalist, har jeg innsett, sier Bernt Erik Pedersen.

Han har jobbet med kultur i Dagsavisen siden 1996, hatt permisjon siden mars og over sommeren gått inn i fast stilling som kommunikasjonsrådgiver hos Norsk Filminstitutt (NFI).

Pedersen føyer seg til en rekke Dagsavisen-ansatte som har forlatt redaksjonen det siste knappe året. Før jul i fjor kom melding om at avisa måtte nedbemanne.

– Øyeåpnende

– Det har vært både rikt og spennende, tungt og utfordrende å jobbe i Dagsavisen. Når jeg nå, etter nesten 30 år i kulturjournalistikken, fikk sjansen til å prøve noe annet, fant jeg ut at det var det riktige å gjøre. NFI er et godt sted å bidra med min kompetanse fra kulturfeltet til å kommunisere om norsk filmpolitikk, sier Pedersen til Journalisten.

Han forteller at det har vært øyeåpnende og interessant å se hvordan journalistikken fungerer fra den andre siden. 

– Jeg ser at kulturjournalistikken blir tatt på stort alvor her i NFI og tilstøtende virksomheter, og ser stadig eksempler på hvordan journalistikken setter dagsorden for debatter på kulturfeltet. Det er fint, og mitt mål er jo å løfte slike debatter, ikke undertrykke dem.

– De trenger nye folk

Pedersen har også vært klubbleder og i ulike perioder sittet i bedriftsstyret, konsernstyret og stiftelsesstyret for Dagsavisen. Kort tid etter at han selv hadde levert sin oppsigelse, ble det klart at ansvarlig redaktør Eirik Hoff Lysholm forlater Dagsavisen og tar over Amedia-eide Avisa Oslo.

– Jeg har hatt gleden av å jobbe tett med Eirik, og ser at han går videre til enda større utfordringer i Avisa Oslo. Jeg er spent på å se hva han får til der, i en avis som står i en situasjon jeg opplever som akutt. Det er begrenset hvor lenge en avis som AO kan gå med tosifret antall millioner i underskudd. Det blir spennende, men hvis noen skal klare det er det Eirik Hoff Lysholm, sier Pedersen.

– Hva tror du om Dagsavisens vei videre?

– Dagsavisen trenger å bygges på nytt, på et vis. De trenger nye folk, nye tanker for hvordan avisa skal finne sin plass i medielandskapet. Det er en del av journalistikkens natur. Medieøkosystemet i dag er et helt annet enn da jeg begynte for 25 år siden, til og med et helt annet enn da jeg satt i Mentor Medier-styret for tre år siden. Men er det én ting Dagsavisen kan, er det å håndtere endringer.

– Har du trua?

– Ja, selvfølgelig. Dagsavisen skal bestå. Men jeg ser samtidig at det er helt riktig at det er andre enn meg som skal utvikle avisa videre. Jeg hadde nok gjort mitt.

Powered by Labrador CMS