Tidligere sogneprest i Øyer kirke Geir Wiknes vant fram med klagen sin i PFU. Her er han avbildet i den aktuelle saken. Foto: skjermdump GD.
Tidligere sogneprest i Øyer kirke Geir Wiknes vant fram med klagen sin i PFU. Her er han avbildet i den aktuelle saken. Foto: skjermdump GD.

Har brutt god presseskikk etter sak om ommøblering i ei kirke

Gudbrandsdølen Dagningen ble felt i PFU.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Gudbrandsdølen Dagningen (GD) har brutt god presseskikk, mener Pressens faglige utvalg (PFU).

De blir felt etter punkt 4.4 i Vær varsom-plakaten (VVP), fordi de ikke hadde dekning for ingressen, og etter punkt 4.13, fordi de ikke rettet feilen i ingressen.

GD ble klaget inn av sogneprest Geir Wiknes for en artikkel om ommøblering og oppussing av ei kirke.

Saken ble publisert i september 2018.

– Spekulativt

Han mente det var spekulativt av avisa å skrive at han som prest hadde noe med beslutningen om å male kirkens gulv. Det er Øyer og Tretten kirkelige råd som fatter vedtak angående kirka, skriver han i sin klage til PFU.

I diskusjonen om klagen under onsdagens møte, mente utvalget at avisa ikke hadde dekning for ingressen i saken.

I ingressen står dette:

«Sogneprest Geir Wiknes har kommet på kant med deler av menigheten i Øyer fordi han har ommøblert kirkerommet i den 300 år gamle kirken. I tillegg strides menigheten om den nye gulvfargen i kirkerommet.»

GD ble altså felt for brudd på 4.4 fordi de skrev at «han har ommøblert kirkerommet», fordi dette i ikke blir underbygget i saken. Det blir derimot nyansert i både bildeteksten og brødteksten.

I bildeteksten står det at «Deler av menigheten i Øyer mener sogneprest Geir Wiknes har bidratt til endringer som reduserer kirken til et lavkirkelig rom eller et bedehus.»

I brødteksten har de blant annet intervjuet kirkevergen, som sier at ommøbleringen er vedtatt som en prøveordning i Øyer og Tretten kirkelige råd. Malingen av gulvet er også behandlet på menighetens årsmøte, forteller hun.

Ifølge saksdokumentene til PFU skal avisa også ha blitt gjort oppmerksom på feilen i ingressen etter publisering, uten å ha rettet den.

– Ingressen er problemet

– Det er ingressen som er problemet, sa Stein Bjøntegård, som er representant for redaktørene i PFU, i diskusjonen i utvalget.

Det var det flere i utvalget som var enig i.

– Jeg mener problemet til avisen her at de bombastisk slår fast at det er prestens sitt personlige ansvar, initiativ og gjerning som gjør at kirkerommet er ommøblert, sa PFU-leder Alf Bjarne Johnsen.

– Det er åpenbart ikke er riktig ifølge annen informasjon som kommer fram. Det er en faktafeil i ingressen som ikke har dekning i stoffet, og som bryter med 4.4 om at man skal ha dekning i artikkelen for tittel og ingress, sa han videre.

Han tok til orde for å felle GD for brudd på god presseskikk, istedenfor kritikk, som PFUs sekretariat hadde innstilt i sitt forslag til uttalelse. Dette sa de andre utvalgsmedlemmene seg enig i etter noe diskusjon.

Ville ikke stille til intervju

Ifølge saksdokumentene avviste GD at de har brudd god presseskikk, og skrev ifølge saksdokumentene at hovedutfordringen i denne saken var at sognepresten avviste å kommentere saken.

Presten skriver i sitt tilsvar til dette at han ikke kunne kommentere av personalmessige grunner. Dette mente GD «faller på sin egen urimelighet».

PFU-leder Johnsen mente dette ikke var et godt nok argument fra GDs side.

– Dette er et evig tilbakevennende redaksjonelt dilemma at en person som får kritikk ikke ønsker å uttale seg eller medvirke til saken. Her viser han til taushetsplikt. Vi kan ha ulike meninger om det er taushetsplikt eller ikke, men han har rett til å ikke uttale seg. Da må journalistene finne dokumentasjon på annen måte, sa Johnsen i diskusjonen.

Wiknes hadde i tillegg til 4.4 og 4.13, klaget inn GD for brudd på 3.2. Dette punktet ble avisa ikke felt på.

Powered by Labrador CMS