Møte i Pressens faglige utvalg onsdag 23. januar. Her ved Kristin Hoff (f.v), Øyvind Kvalsnes, Anne Weider Aasen og Alf Bjarne Johnsen. Arkivfoto: Kristine Lindebø

Demokraten har ikke brutt god presseskikk

Frikjent etter rettelse og beklagelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Demokraten har ikke brutt god presseskikk, sa Alf Bjarne Johnsen, leder i Pressens faglige utvalg (PFU), da årets første klage ble behandlet på dagens møte i PFU.

Fredrikstadavisa Demokraten ble klaget inn til PFU av styreleder Bjørn Viggo Nilsen i ishockey-klubben Stjernen for en sportskommentar.

Han mente avisa hadde brutt Vær varsom-plakaten (VVP) på hele sju punkter.

Alkohol og hoceky

Demokraten publiserte kommentar i november 2017 med tittelen «Håpet lever igjen på alle fronter!».

Der skrev sportskommentatoren at styreleder Nilsen i en podkast skal ha framstilt det som at Stjernens spillere har et alkoholproblem.

«Her setter han, etter vår oppfatning, klubben og spillerne urettferdig i vanry. Ingen i Stjernen våger å stå opp mot ham, men han burde offentlig beklage uttalelsene om spillergruppen som vi vil hevde er grunnløse,» skrev kommentatoren.

PFU hadde en svært kort diskusjon om denne klagen, og alle medlemmene mente at Demokraten ikke hadde brutt god presseskikk etter denne kommentaren.

– Såpas må man tåle på meningsplass, sa Stein Bjøntegård, representant for redaktørene i utvalget.

Rettet og beklaget

En uke senere publiserte avisa en rettelse, etter å ha vært i kontakt med styreleder Nilsen, der de beklaget noe av innholdet i kommentaren.

De skrev blant annet: «Vi kjenner ikke alle klubbens medlemmer. Derfor var det for drøyt av oss å påstå at ‘ingen’ i Stjernen våger å stå opp mot ham. Det har vi, i forhold til ovennevnte, ikke belegg for å hevde. Det ble feil og det kan vi bare beklage.»

Dette mente Anne Weider Aasen, representant for redaktørene, var positivt.

– Jeg synes det er prisverdig at Demokraten har beklaget det de selv mener de ikke har dekning for med en ganske omfattende beklagelse.

Dette la også PFUs sekretariat vekt på i sin forslag til uttalelse.

«PFU merker seg videre at Demokraten har presisert og beklaget en formulering. Utvalget mener dette var i tråd med VVP punkt 4.13, som sier at feilaktige opplysninger skal rettes og eventuelt beklages snarest mulig.»

Full behandling

Klagen mot Demokraten skulle egentlig få en forenklet behandling og «ikke brudd» i mai 2018. Det var innstillingen til PFUs sekretariat, som har som jobb å gå gjennom alle klagene og anbefale en konklusjon til PFU. Utvalget ville det annerledes, og saken fikk derfor full behandling onsdag 23. januar.

Klageren mente at avisa hadde brutt VVP på sju punkter:

  • Punkt 3.1, om åpne kilder
  • Punkt 3.2, om anonyme kilder
  • Punkt 3.7, om korrekt sitering
  • Punkt 4.1, om saklighet og omtanke
  • Punkt 4.3, om privatliv
  • Punkt 4.14, om samtidig imøtegåelse
  • Punkt 4.15, om tilsvarsrett

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS