Forlot møte i protest

Onsdag fikk typografene i Harstad Tidende vite hvem av dem som må forlate bedriften. Få timer etter forlot avisas journalister et allmannamøte i protest.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Harstad Tidende har veldig sterk økonomi, og nedbemanningsprosessen kunne vært gjennomført uten oppsigelser. Journalistene blir ikke rammet i denne omgang, men det er veldig trist å se gode kolleger i andre fagforeninger miste jobben på en slik måte. Derfor forlot vi i samlet flokk allmannamøtet etter to minutter, for å markere vårt syn på hele prosessen og vår støtte til de oppsagte typografene, sier Børge Hoseth, redaksjonsklubbleder i Harstad Tidende.

– Nødvendig

På møtet, som fant sted få timer etter at tre typografer fikk beskjed om at de må gå, redegjorde administrerende direktør Mona Kristine Rosvold for omorganiseringen av bedriften etter at totalt seks årsverk er fjernet.

– Vi har selvsagt medfølelse med dem som må forlate bedriften, men denne prosessen har vært helt nødvendig for å dimensjonere driften for fremtiden, sier Rosvold som ikke ønsker å kommentere journalistenes utmarsj.

– Jeg registrerte deres handling, men utover det har jeg ingen kommentar annet enn at allmøtet gikk bra, nøyer hun seg med å si.

Ansiennitet

Totalt er typografene slanket med fem årsverk i løpet av 2006. Tidlig på året gikk én ansatt av med AFP, mens én har sagt ja til bedriftens tilbud om sluttpakke. For å nå målet om en reduksjon på fem typografer ble tre derfor sagt opp, og identiteten på disse ble altså kjent i går.

– I hovedsak har bedriften fulgt ansiennitetsprinsippet, så i den forstand er vi fornøyde med denne delen av prosessen. Til uka skal vi ha samtaler med representanter fra Fellesforbundet, for å vurdere om noen av oppsigelsene er usaklige, sier grafisk klubbleder Håvard Aas til Journalisten.

Han er en av de tre som er blitt sagt opp.

– Hvordan vurderer du selv din oppsigelse?

– Når det gjelder ansiennitetsprinsippet så er jeg forbigått, så jeg opplever vel min oppsigelse som usaklig, svarer Aas.

Ifølge Rosvold er grunnen til at de i ett tilfelle ikke fulgte ansiennitetsprinsippet at en av typografene har spesialkompetanse som bedriften ønsker i sin flermediale utvikling.

– Vi øker vår satsing på nye digitale medier og styrker bemanningen på nettet. En av typografene har kompetanse som vi trenger på dette feltet, sier Rosvold.

Lønnsdiktat

Både Aas og Hoseth er sterkt kritiske mot ledelsens håndtering av hele prosessen. De mener bedriften har en økonomi som er så sterk at nedbemanning kunne vært unngått – eller i hvert fall blitt gjennomført på en helt annen måte.

– Sluttpakketilbudene som typografene fikk var skammelig dårlige. Det er grunnen til at et klart flertall av de berørte takket nei til tilbudet, slik at vi nå har havnet i en situasjon med oppsigelser. At lønnsforhandlingene tidligere i år endte i lønnsdiktat gjør ikke vårt forhold til ledelsen noe bedre, kommenterer Hoseth. Han plasserer mye av ansvaret hos Rosvold, som begynte i HT i februar i år.

– Vi kan vel si det slik at vi ikke er spesielt glad for den nye kosten. Hun er styrets kvinne, og på oss virker det som om hun er satt der for å skaffe størst mulig overskudd til eierne, ikke for å styrke det redaksjonelle produktet.

Powered by Labrador CMS