Ingvild Wedaa Tennfjord.

– Journalistene bør dele mer

Journalister utveksler erfaringer på Tennfjords blogg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Gode råd er gratis på Ingvild Wedaa Tennfjords blogg, som har blitt et diskusjonsforum for journalister. Magasinets prisbelønte portrettjournalist bruker egne kunnskaper og erfaringer som grunnlag for serien «Intervjuskolen». Der deler hun sine triks for å gjøre gode intervju, og gjør forsøk på å rive ned noen etablerte sannheter. «Fuck åpne spørsmål» er tittelen på en av delene som inngår i Intervjuskolen. Responsen fra andre journalister har ikke latt vente på seg.

– Kunnskap går tapt

Tennfjord synes at journalistene godt kan være rausere med hverandre. De har tradisjonelt vært lite villige til å dele sine egne metoder med andre journalister, mener hun.

– Mange holder kortene tett til brystet. Det er dumt, for kunnskap går tapt.

Både egen stolthet og frykt for konkurranse kan hindre at det oppstår gode diskusjoner om arbeidsmetoder. Tennfjord fremhever at ens journalistiske verdi ikke blir forringet av åpenhet om hvordan man jobber.

– Det som gjør meg til en god journalist er mer enn metode, det er personlige egenskaper, erfaring og stil også.

Skaper diskusjon

Bloggens publikum er i hovedsak journalister, studenter og andre journalistikkinteresserte. Tennfjord er godt fornøyd med responsen hun har fått.

En videosnutt der hun snakker om fordeler ved å bruke lydopptaker fremfor skriveblokk har fått spesielt mange tilbakemeldinger. Dette innlegget har satt i gang en lang diskusjon om hvordan folk bruker hjelpemidler som video, laptop, lydopptaker og blokk i intervjusituasjonen.

– Dette er første gang jeg har diskutert arbeidsmetoder med andre journalister på en blogg. Vanligvis er det lite kommunikasjon om dette mellom journalister fra ulike redaksjoner.

Egen erfaring

Tennfjord sier hun bruker sin egen smertelige erfaring som grunnlag for å skolere andre i intervjukunsten.

– Hvis du leser mine første portrettintervju var de drittkjedelige. Jeg skrev mer for kollegaene enn leserne.

Hun tror at klønete spørsmål, en porsjon frekkhet og humor kan gi vel så gode resultat som intervju utført etter læreboka.

Ny serie

Tennfjord vil nå starte en ny serie som skal hete «Lær fra de beste». Der vil hun få andre journalister til å dele tips og triks med bloggleserne.

Hun har gått ut på Twitter med etterlysningen: «Hvilke journalister får alltid ut det lille ekstra i intervjuene sine? Tennfjords intervjuskole jakter på de beste!». Nå opplyser hun at den første er i boks, og at hun skal til Bergen og Trondheim denne uken for å hanke inn to til.

– Men hvem det blir – det må du lese på bloggen.

Powered by Labrador CMS