NTB henter inn 2,5 millioner kroner årlig på krav for ulisensiert bildebruk. Her fotosjef Jon Eeg (t.v.), visuell leder Christina Dorthellinger Nygaard og fungerende visuell leder Joakim Nilsson.

Bildebruk

NTB har dratt inn 7,5 millioner på bilder brukt uten tillatelse

Flere år med utsendte krav har gitt resultater.

Publisert Sist oppdatert

Det er fire og et halvt år siden Journalisten først omtalte at nyhets- og bildebyrået NTB hadde tatt grep for å kreve betaling når bildene deres blir brukt uten tillatelse.

Ved hjelp av det danske selskapet Copyright Agent har NTB begynt å spore opp og kreve betaling når NTB-bilder blir brukt på nettsider eller i sosiale medier-innlegg.

Rundt 1000 krav har blitt sendt ut årlig de siste tre årene, anslår fungerende leder for NTB visuell, Joakim Nilsson. Til sammen utgjør NTBs andel av inntektene fra kravene nå flere millioner kroner.

2,5 millioner årlig

Snittnivået for 2021, 2022 og 2023 kommer til å lande på rundt 2,5 millioner i året, altså til sammen 7,5 millioner kroner, opplyser NTB på forespørsel fra Journalisten.

– Det redaksjonelle kravet er for tiden kr. 1570 kroner, og det kommersielle kravet 2700. Dette er også det samme som NTBs andel. NTB får altså ikke noe ekstra for at bildet er brukt uten tillatelse, men totalkravet som sendes ut er selvsagt noe større siden det også skal dekke Copyright Agents utgifter i forbindelse med innkreving, skriver Nilsson til Journalisten.

I noen tilfeller øker kravet på grunn av utelatt byline, eller om samme bilde er brukt flere ganger.

Fanger kun opp brøkdel

Området er komplisert, og NTB frafaller ofte krav der brukeren åpenbart har handlet i god tro, forteller Nilsson.

– Men det er viktig for NTB å verne om opphavsretten til de fotografer som vi representerer, og samtidig gjøre folk oppmerksomme på at hvert bilde har en opphaver og at det brukes store ressurser på produksjon av disse bildene.

Dessuten estimeres det at kun en brøkdel, mellom 20 og 30 prosent, av den faktiske ulisensierte bildebruken faktisk fanges opp.

– Av de saker de faktisk finner mottar, etter vurdering, rundt halvparten et krav, skriver Nilsson.

Han opplyser at NTB så langt som mulig forsøker å unngå å sende krav til privatpersoner, selv om det skjer i enkelttilfeller.

Stevnet politiker for retten

Av de som faktisk har mottatt krav, har Journalisten tidligere omtalt blant annet saken til stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp). Her endte NTB med å frafalle kravet.

Det ble ikke noe frafall da en annen Frp-politiker, Christian Tybring-Gjedde, nektet å betale kravet fra NTB for bruken av et NTB-bilde som viste tidligere Venstre-leder Trine Skei Grande.

NTB stevnet Tybring-Gjedde, men han betalte kravet, pluss omkostninger, før saken nådde retten. Totalt måtte politikeren ut med 10.000 kroner.

Powered by Labrador CMS