TV 2s utenrikssjef Aslaug C. Henriksen og TV 2-reporter Kadafi Zaman fortalte om de tre døgnene i pakistansk fengsel, og arbeidet med å få ham ut. Foto: Roger Aarli-Grøndalen

Ingen fikk panikk i TV 2 da Kadafi Zaman ble arrestert i Pakistan. Dette hadde de øvd på

HAUSTSTORMEN (Journalisten): Delte erfaringer fra tre dramatiske døgn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For TV 2s utenrikssjef Aslaug C. Henriksen startet det hele med en telefon fra TV 2-sjef Olav Sandnes.

– Kadafi er arrestert, var beskjeden.

For utenrikssjefen var det bare å kaste seg rundt.

– Vi fikk beskjeden cirka klokken 15, og ett minutt senere var vi i gang, fortalte Henriksen da hun sammen med Kadafi Zaman på mediekonferansen Hauststormen i Bergen denne helga, delte erfaringer fra de dramatiske døgnene.

– Vi trykte umiddelbart på alle knapper. Dette var noe vi hadde trent på. Alle var egentlig på ferie, men vi fikk samlet alle gode krefter.

Hente inn informasjon

Første trinn ble å hente inn så mye informasjon som mulig. Det ble etablert krisestab. Utenriksdepartementet ble kontaktet. Det samme ble ambassaden i Pakistan. Og de innså også raskt at dette kom til å bli en mediesak. Norsk journalist arrestert i Pakistan vil normalt være en stor sak for norske medier, men en profilert medarbeider som Zaman ville gjøre saken mye større.

– Vi tok også kontakt med Kadafis familie, som var i sjokk, samtidig hadde hans familie i Pakistan tilgang til god informasjon på stedet, som vi kunne gi videre til UD, som igjen ga dette videre til ambassaden, fortalte Henriksen.

I Pakistan sto Zaman på en ti kvadratmeter stor celle, mørbanket etter å ha blitt slått med køller av politiet, usikker på om familie og arbeidsgiver hadde fått beskjed om at han var arrestert og om de visste hvor han var.

Blåmerkene til Kadafi Zaman på storskjerm i Bergen.

– Dette er et distrikt hvor det bor fem millioner mennesker, da er det ikke lett å finne riktig politistasjon.

Etter tre til fem timer, det var ikke så lett å holde oversikt over tiden i fengselet, fikk han se faren sin, som hadde klart å finne riktig sted. Det ble en lettelse, fortalte Zaman.

Hjemme i Norge pustet man også litt lettere. Nå visste de hvor han var, og de visste også at han hadde fått vann.

Krim og uroligheter

Kadafi Zaman jobber mest med krim her hjemme, men dette var ikke første gang han dekket uroligheter ute i verden for tv-kanalen. Det var heller ikke første gang han selv havnet midt i krevende og urolige situasjoner. Slag, dytting og trusler hadde han opplevd før. Også å bli anholdt. Men tidligere hadde han klart å snakke seg ut av situasjonene, og i verste fall blitt tvunget til å gi fra seg eller slette opptakene.

Slik gikk det ikke denne gang. Men en stor forskjell fra tidligere turer til urolige områder, var at Zaman reiste alene. Strengt tatt var han på ferie, men siden han visste at det kunne bli uroligheter i forbindelse med at Pakistans tidligere statsminister, Nawaz Sharif, skulle komme tilbake til landet, hadde han avtalt med sine sjefer å jobbe litt innimellom.

Zaman hadde derfor ikke med seg filmfotograf eller noen andre. Han var utstyrt med tre mobiltelefoner og en selfiestang. Og før han reiste fra Norge hadde han fått et lynkurs i hvordan gå live alene. Zamans store bekymring før han reiste nedover var mygg og kanskje tåregass, ikke å bli arrestert. Derfor tok han med seg et stort skjerf.

Bedre planlegging

I ettertid mener utenrikssjef Henriksen at ferieturen burde ha blitt planlagt bedre. Ikke selve feriebiten av den, men avstikkerne Zaman gjorde ut i felten. Normalt gjøres det et grundig arbeid på forhånd når TV 2-medarbeidere skal ut på denne typen reiser, men siden Zaman kjente området godt, og har vært der en rekke ganger før, ble det ikke like mye fokus på dette.

Både Zaman og Henriksen trakk også fram at man kan bli sårbar uten en vest som viser at man er presse, og uten kamera. Mange av demonstrantene gikk også rundt og filmet med mobilen, og Zaman kan ha bli oppfattet som en av dem.

– Samtidig vet vi heller ikke om arrestasjonen var målrettet. Pakistanske medier hadde fått beskjed fra myndighetene om å holde seg unna, sa Zaman.

Tilbake i Norge fikk Zaman tilbud om psykolog, men følte selv at det var nok å snakke med sine sjefer, kollegaer og andre medier om saken. Han var også rett tilbake på jobb.

– De første ukene var jeg nok litt utenfor, så kom Per Sandberg-saken – og da løsnet det.

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS