I bakgrunnen: Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen var med da Erna Solberg stemte under årets valg.

Valg 2023

Politiske journalister: Stor pågang fra spinndoktorer før valget

– Skjer at det går en kule varmt, sier NRK-sjef.

Publisert

Årets valg er overstått, og som i alle andre valgår har avisene bugnet av politiske saker. I kulissene foregår et spill mellom de som ønsker å påvirke på den ene siden, og redaktørene og journalistene på den andre. 

En myteomspunnet skikkelse i kontakten mellom redaksjoner og partier er den såkalte «spinndoktoren».

Spinndoktorene skiller seg fra den vanlige kommunikasjonsrådgiveren, for ikke bare har de en agenda, de er også en god samtalepartner. De informerer og analyserer og hjelper gjerne til med å sette ting i sammenheng, beskriver NRK-kommentator Tone Sofie Aglen.

Og de jobber så godt de kan for å gi aktuelle saker riktig «spinn», så de slår best mulig ut for partiet i mediene.

Ifølge flere redaktører og journalister Journalisten har snakket med, finnes det kun en håndfull ekte spinndoktorer i Norge i dag.

Mye kontakt

I dagene og ukene opp mot valget eskalerte spinnaktiviteten, bekrefter flere av de vi har snakket med. Deriblant nyhetssjef i NRK, Kyrre Nakkim:

– De bruker mye tid på å forsøke å påvirke oss, sier han til Journalisten.

–  Vi snakker med dem, vi har en grei dialog, men de vet veldig godt, og det gjør vi jo veldig klart, at det er vi som bestemmer. 

Nyhetssjef i NRK, Kyrre Nakkim, forteller om spinnaktivitet som eskalerte før valget.

I valgkampen jobber spinndoktorene både sent og tidlig, forteller han. De kommer med innsalg og tips til saker som de mener bør være spennende, de forteller hva politikere holder på med, og hvilke budskap de har. 

– Og de klager på at sakene våre har feil vinkling, eller at det var noe skeivt i framstillingen vår, forteller Nakkim. 

Han fortsetter: 

– Alt handler egentlig om å påvirke journalistikken vår. Så lenge alt skjer i en høflig og ordentlig tone er det helt greit, men det skjer jo at det går en kule varmt, det er noen som prøver både å kjefte og være fornærmet, men det hjelper ikke. 

Telefoner døgnet rundt

Leder for Dagbladets politiske avdeling, Steinar Suvatne, forteller om daglig kontakt med de forskjellige politiske påvirkerne. I dagene og ukene før valget er det telefoner døgnet rundt. 

– Når en spinndoktor ringer tar du telefonen selv om klokka er 23 på kvelden, sier han, og legger til: 

Leder for Dagbladets politiske avdeling, Steinar Suvatn, forteller om spinndoktorer som tar kontakt døgnet rundt i dagene og ukene før valget.

– Spinnndoktorene er noen vi tydeligvis har mer kontakt med enn du har med mora di. 

Suvatne mener det er viktig å forstå hvilken rolle de har og hva deres hensikter er. 

– Man kan ikke være naiv i møte med spinndoktorene, de ønsker et personlig forhold til oss journalister, hvor de også kan late som de snakker fortrolig, men egentlig er de på jobb.

Han utdyper: 

– Vår rolle som journalister er å forholde oss til virkeligheten så godt vi kan. Vi skal filtrere den og portrettere den. Deres rolle er å sørge for at en nyhet som kommer fra en politiker får den vinkelen de ønsker. Og det presser de på med der de kan. 

Høyre minst redde 

Det er nivåforskjeller blant spinndoktorene til de politiske partiene. 

De fleste vi har snakket med peker på Høyres kommunikasjonsapparat og Erna Solbergs spinndoktor Cato Husabø Fossen som de mest profesjonelle, tett etterfulgt av Arbeiderpartiets og Jonas Gahr Støres høyre hånd Kristoffer Thoner

Begge har bakgrunn som politiske journalister i henholdsvis NRK og TV 2.

Jonas Gahr Støres høyre hånd Kristoffer Thoner blir, av flere Journalisten har snakket med, karakterisert som en av få «ekte» spinndoktorer i Norge i dag.

Flere av de største partiene har hatt profesjonelle spinndoktorer lenge. Nå har også flere av de mindre partiene kommet etter, men vi er langt ifra et nivå du ser i USA eller Storbritannia, mener Nakkim.

Suvatne forteller om et Høyre med et veldig proft kommunikasjonsapparat. De kommer med gode saker, informerer godt om om turer og opplegg for politikerne, og de sørger for at pressen får tid med Erna Solberg. 

– Det er nok de som er minst redde for pressen, sier Suvatne.

Han legger til: 

– Det virker som andre partier er redde for oss i pressen, de holder oss på avstand.

En god samtalepartner

Politisk kommentator i NRK, Tone Sofie Aglen, mener en dyktig spinndoktor skiller seg fra en vanlig kommunikasjonsrådgiver ved å være en god samtalepartner.

– De har selvfølgelig en agenda for å få deg til å oppfatte partiet mer positivt eller avdramatisere noe som vi tenker er alvorlig, men samtidig så vil det gjøre en analyse bedre å kunne se en sak fra flest mulige sider, forteller hun til Journalisten.

Aglen mener samtalene med spinndoktorene er nyttige for å forstå mer av hvordan partiene tenker strategisk, hvorfor politikken blir som den blir, hvorfor ting lykkes og ikke minst ikke lykkes. 

Politisk kommentator i NRK, Tone Sofie Aglen.

– Dette er folk som har god forståelse av politikken, og som også bidrar til at mine analyser blir bedre, sier hun. 

– Det er her ærligheten kommer inn i bildet, de må være i stand til å forklare også det som ikke nødvendigvis er bra for partiet sitt, fortsetter Aglen.

Kjedelig valgkamp

Sjefredaktør i Altinget, Veslemøy Østrem, mener årets valgkamp jevnt over har vært av det kjedelige slaget. Men legger til at mye av den planlagte kampanjen for flere av partiene har blitt forstyrret av store personlige drama og bråk.

Redaktør i Altinget, Veslemøy Østrem.

– Det har vært en spesiell valgkamp. Mange partier har brukt veldig mye kapasitet på å finne ut av temperaturen hos velgerne. Vi har hatt en velgermasse som det siste året har vært nokså illojal. Og da er det ikke like lett å vite hvordan du som politiker skal spisse budskapet, forteller hun.

Selv om Altinget er en nykommer i det politiske medielandskapet, bekrefter hun at de også har blitt utsatt for spinn. Men hun vil gjerne nyansere bildet av at det politiske apparatet kun driver med «drittpakker» og sverting av andre.

I de fleste tilfeller ringer spinndoktorene for å holde mediene orientert, de bruker tid på å snakke bakgrunn, forklare saker og perspektiver, forteller Østrem. 

– Men noen ganger handler innsalgene om å sverte en motstander, da må vi være ekstra påpasselige med kildekritikk. Alle kilder har jo en agenda, så det er ikke så annerledes med spinndoktorenes. Vi bruker all informasjon vi får, og denne form for spinn kan være nyttig for å forstå motsetningene. 

Jatter med

Selv om det er har vært mye spinn nå før valget, mener Suvatne det er langt fra Stortinget til tv-serien «House of Cards».

– Det er ikke sånn at du har noen som presser deg for hemmeligheter, eller følger etter deg på privaten for å få deg til å gjøre som de vil. Det er ganske harmløst, sier han.

– Har du selv latt deg påvirke?

– Jeg tror helt sikkert at jeg har blitt spunnet, men jeg kan også av og til gjennomskue det. Da er taktikken at jeg jatter med og lar dem få et inntrykk av at de har spunnet meg, sier Suvatne, og avslutter:

– Om jeg har blitt spunnet og ikke har skjønt det, da vet jeg det jo fortsatt ikke. 

Betydelig kontakt 

Pressesjef i Høyre, Cato Husabø Fossen, tar seg tid til å snakke med Journalisten på en hektisk valgdag. Han forteller at tiden han har brukt på kontakt med media den siste måneden er betydelig. 

Samtidig som antall pressehenvendelser til partiet har økt betraktelig sammenlignet med resten av året, er han og resten av kommunikasjonsstaben i partiet i daglig kontakt med pressen med tips og innspill til saker de mener media bør skrive om. 

– Jeg måtte innse for noen dager siden at både AirPods og telefonen er i ferd med å ta kvelden. For det har vært mye, forteller Fossen. 

Ordet «spinndoktor» har han ikke noe forhold til. Internt i Høyre bruker de ikke ordet.

– Det høres jo litt mystisk, ja kanskje til og med litt suspekt ut, men jeg lever helt fint med at noen kaller meg det, sier han. 

Pressesjef i Høyre, Cato Husabø Fossen, her sammen med Høyre-leder Erna Solberg.

I Høyre vektlegger de å ha et godt forhold til media. Han tror den politiske journalistikken blir bedre av at journalistene har mulighet til å være tett på og snakke med dem på toppen, de som tar beslutninger. 

– Journalistene får også større innsikt i politikken og politiske prosesser på den måten. Det er viktig for oss å legge til rette for at pressen skal vite om hva vi gjør og at de føler seg velkommen til å være med. 

Fossen har selv en bakgrunn fra journalistikken. Han tror den erfaringen gjør at han i stand til å se ting fra begge sider og i større grad forstå hva som er en god sak.

– Det gode forholdet mellom politikere og journalister må vi absolutt ta vare på, det tror jeg er en kjempestor styrke for demokratiet og den politiske journalistikken. Samtidig har vi veldig tydelige og avklarte roller. Vi vet jo at om «the shit hits the fan» så er en god journalist nettopp en god journalist – og ikke en venn.

Powered by Labrador CMS