Den nye pressefrihetsorganisasjonen European Centre for Press and Media Freedom ble startet opp i sommer. Foto: ECPMF

Fristed for forfulgte journalister

Felleseuropeisk pressesamarbeid gir hjelp og bistand i inntil et år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det Europeiske Senteret for Presse- og Mediefrihet (ECPMF) har lansert et program som innebærer at forfulgte journalister kan få et fristed, et arbeidsstipend, sykeforsikring og et sted å arbeide. Programmet, som på engelsk er kalt Journalists-in-Residence-Programme, er et ledd i senterets kampanje for å beskytte journalister.

Det nye tiltaket betyr at forfulgte journalister kan få hjelp i inntil et år. Journalister fra hele Europa kan søke på ordningen. Kandidater må være under press som resultat av sitt journalistiske arbeid, og de må ha minimum fem års ansettelse på heltid bak seg.

Les mer om ECPMF-programmet her

Stiftet i juni

ECPMF har sine initialer fra det engelske navnet, European Centre for Press and Media Freedom. Organisasjonen ble stiftet i juni i år og holder til i den østtyske byen Leipzig, som er et sentrum for tysk forlagsvirksomhet.

Representanter for 20 journalistforbund, forlag, akademiske institusjoner, fagforeninger og eksperter på medierett i mange europeiske land gikk sammen om å etablere ECPMF. Organisasjonen støttes økonomisk både av EU og det tyske utenriksdepartementet.

Et team på seks personer driver senteret som en selvstendig, ikke-kommersiell virksomhet.

Målsettingen med samarbeidet er å forene Europas spredte miljøer for pressefrihet og gripe tak i brudd på disse rettighetene i EU og i andre europeiske land.

– Gang på gang, når journalister undersøker sensitive spørsmål, gjør de seg sårbare for makthaverne. Listen over europeiske journalister som
var eller er truet og har hatt sine kamper med makthaverne er lang og stadig voksende: Anna Politkovskaja, Roberto Saviano, Hans-Martin Tillack, Oleg
Kashin
, Dušan Miljuš, Khadija Ismajilowa, sier Lutz Muekke, prosjektleder i ECPMF.

Pressefrihetscharter

Blant grunnleggerne av ECPMF finner vi den europeiske journalistføderasjonen EFJ, som er en en gren av den internasjonale journalistføderasjonen IFJ med 600.000 medlemmer over hele verden. Organisasjonen Index on Censorship deltar også i samarbeidet.

ECPMFs virksomhet er basert på aktiviteter som er i tråd med det europeiske charteret for pressefrihet, som ble undertegnet i 2009 av 48 sjefredaktører og ledende journalister fra 19 land.

Powered by Labrador CMS