NRK er blant kanalene som omfattes av Allmennkringkastingsrapporten for 2017. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

NRK får kritikk for lite nynorsk og samisk

Forpliktelsene er i hovedsak oppfylt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK, P4 og Radio Norge oppfylte i hovedsak forpliktelsene som allmennkringkastere i 2017, ifølge Medietilsynet. NRK hadde imidlertid for lite nynorsk.

I tillegg kritiseres statskanalen for manglende tilbud til unge på samisk, ifølge en pressemelding fra Medietilsynet.

– Medietilsynet har kommet til at det foreligger brudd på to av kravene som stilles til NRKs programvirksomhet. Dette gjelder kravet om jevnlige program for unge på samisk og kravet om 25 prosent nynorsk på radio, TV og nett, opplyser tilsynsdirektør Mari Velsand.

Andelen nynorsk på NRKs TV-kanaler var i gjennomsnitt 23,8 prosent, på radio 23 prosent og på nett 16 prosent, ifølge Allmennkringkastingsrapporten 2017.

– Her forventer vi at de tiltakene NRK har beskrevet overfor Medietilsynet, prioriteres, slik at vi kan se en forbedring på disse områdene framover, sier Velsand.

Satser på unge samer

NRK oppfyller kravet om jevnlige program for barn på samisk, men ikke kravet om jevnlige program for unge på samisk.

Til Medier24 sier direktør Mona Alette Solbakk i NRK Sápmi at kanalen har satt i gang en rekke prosjekter knyttet til programmer for unge samer.

– Vi fikk kritikk for dette i fjor også, og var fullt klar over at vi sannsynligvis kom til å få gjentakende kritikk i år. Vi tar kritikken på høyeste alvor, og har allerede satt oss som ambisjon å bli unge samers førstevalg, sier Solbakk.

Mediedirektør Marius Lillelien i NRK opplyser at kanalen jobber med å øke nynorskandelen. Blant annet skal de som behersker begge målformer, skrive først og fremst på nynorsk på kanalens nettsider.

De kommersielle ut av rapporten

Fra og med 2018-rapporten er ikke kommersielle radioaktører omfattet. Grunnen er at det ikke lenger har innholdsforpliktelser nå som det riksdekkende FM-nettet er avviklet. Med det er en epoke over, ifølge Medietilsynet.

– Også de kommersielle radioaktørene har noen svakheter i sitt innholdstilbud i 2017, men holder seg innenfor kravene som ligger i konsesjonen. Jeg håper kanalene tar med seg bredden i sitt programtilbud videre, selv om dagens allmennkringkastingskrav bortfaller, sier direktør Mari Velsand.

Powered by Labrador CMS