Høyres mediepolitiske talsperson, Tage Pettersen, reagerer etter uttalelser om Pressens hus.

Reagerer på «rottebolig»-uttalelse: – Håper partiet hans tar avstand 

KrF-politiker tok til orde for at Pressens hus burde oppløses.

Publisert Sist oppdatert

– Dette var sterk kost, konkluderer Tage Pettersen, Høyres mediepolitiske talsperson.

Han forteller å ha lest Journalistens omtale av uttalelser fra KrF-politiker Truls Olufsen-Mehus til morgenkaffen, og at han har behov for å ta til motmæle.

I et nylig tre timer langt intervju i podkasten «Henrik Beckheim Podcast» kaller Olufsen-Mehus, som blant annet representerer KrF i fylkestinget i Finnmark, Pressens hus for en «rottebolig» der medier og presseorganisasjoner nærer for tette bånd mellom hverandre.

– Jeg tror at om flere folk visste om dette sammensuriet hadde media mistet tillit. Og tilliten til media har allerede falt dramatisk i Norge. Det er deres ansvar å rette opp i. Å oppløse Pressens Hus kunne vært et steg i positiv retning, utdypet KrF-politikeren overfor Journalisten.

Tar Pressens hus i forsvar

– Som mediepolitiker er min tilnærming til Pressens hus det stikk motsatte enn hva som tas til orde for i denne podkasten, sier Tage Pettersen.

Han mener samlingen av organisasjoner og aktører i huset har bidratt til at politiske beslutningstakere får bedre og raskere tilbakemeldinger på problemstillinger de har behov for å lufte, og at bransjen har blitt enda flinkere til å invitere politikerne til seminarer, frokostmøter og andre relevante aktiviteter.

– Jeg ser på det som en kraftsamling for å bidra til ivaretakelsen av den gode norske mediepolitikken, sier Pettersen.

– Enormt store bokstaver

Olufsen-Mehus burde være fornøyd med at Norge gjennom mange år har ligget på toppen av internasjonale parametere både hva gjeldere pressefrihet, demokrati og tillit til både politikere og medier, mener Pettersen.

– Har Olufsen-Mehus noe som helst poeng i sin bekymring for samrøre og for tette bånd når flere aktører deler hus og lunsjbord?

– Samrøret her er det han som skaper selv. Det både han og jeg er opptatt av, er at vi skal ha uavhengige redaksjoner i mediehusene. At organisasjoner for mediebedriftene og medieansatte sitter sammen, er en styrke for aktørene i mediebransjen og oss som jobber sammen med dem, sier Pettersen, og fortsetter:

– Hvis alle norske avisredaksjoner satt under samme tak, kunne jeg vært enig i at problemstillingen hadde vært verdt å løfte. Slik det sies nå blir det misforstått kritikk, som tar i bruk enormt store bokstaver.

Mener KrF må på banen

– Hva synes du om at en politiker omtaler Pressens hus på denne måten?

– Jeg synes egentlig det er ødeleggende for debatten. De som ikke kjenner virkeligheten kan jo komme til å tro at han har et poeng. Han er også representant for et seriøst parti,  noe som gir ham en legitimitet, sier Pettersen.

Han avslutter:

– Jeg håper partiet hans tar avstand fra disse uttalelsene. Det hadde vært naturlig om noen nasjonale stemmer i KrF hadde en mening om dette utspillet, som nå har blitt nasjonalt.

  • Oppdatering: KrF sentralt takker nei til å kommentere saken, opplyser pressesjef Astrid-Therese Theisen.

Undersøkelse: Høy tillit til mediene, mindre til journalistene

Påstanden fra Olufsen-Mehus om at tilliten til mediene har falt i Norge, styrkes ikke av undersøkelser som de Medietilsynet gjennomfører årlig. 

Redaktørstyrte journalistiske medier i Norge har solid tillit i befolkningen, slo tilsynet fast i Mediemangfoldsregnskapet for 2022. Samtidig viser de til at under en firedel av befolkningen har tiltro til at norske journalister opptrer objektivt, mens rundt halvparten oppfatter nyhetsmediene som uavhengige og objektive.

 «Dette tyder på ei større tiltru til etablerte nyheitsinstitusjonar og mindre tillit til dei personane som utøver den journalistiske verksemda», står det i rapporten.



Powered by Labrador CMS