Som redaksjonssjef i Forsvarets forum har Paal Ravnaas (t.h.) møtt mye forsvarsfolk. Som her, med Nato-sjef Jens Stoltenberg i Natos nye hovedkvarter.

Paal Ravnaas

Redaksjonssjef og lokalpolitiker: 
– Klarer ikke sitte stille i båten

Redaksjonssjefen i Forsvarets forum har droppet alle redaksjonelle oppgaver for å unngå dobbeltroller.

Publisert

Paal Ravnaas er redaksjonssjef i Forsvarets forum, der han har jobbet siden 2008. Siden 2019 har han også vært varaordfører i Stange kommune, og stiller i år som kandidat til ordførerjobben.

– Jeg er en sånn type fyr som er bygd på den måten ­– jeg klarer ikke sitte stille i båten. Jeg har alltid vært en engasjert person som ønsker å bidra på forskjellige nivåer i samfunnet, sier Ravnaas til Journalisten.

Nærmiljølista

Ravnaas er fra Asker, men har bodd ulike steder i Norge før han i 2000 flyttet til Stange kommune med sin kone. Det var ingen tilfeldighet som førte dem til Innlandet. De ønsket å flytte innenfor en viss radius fra Oslo og Oslo lufthavn, og i nærheten av familiehytta deres. 

Med passeren på kartet havnet Hamar-regionen innenfor ønskelista. Regionen har fine natur-, tur- og skimuligheter, forteller Ravnaas. I tillegg så de etter en barnevennlig kommune der deres fremtidige barn ville trives.

– Vi kjente ingen da vi flyttet til Stange, men vi tenkte at dette var et fint sted å stifte familie.

Paal Ravnaas håper å innta toppetasjen i Stange rådhus til høsten.

De første åtte årene i Stange jobbet han på desken i Hamar Arbeiderblad, før han fikk jobb i Forsvarets forum og begynte å pendle til hovedstaden.

Nå føler han både tilhørighet til bostedet og et sterkt engasjement til nærmiljøet. I 2017 ble den lokale Nærmiljølista grunnlagt, og to år senere stilte Nærmiljølista til lokalvalget og ble kommunens tredje største parti med Ravnaas som listetopp.

Partiet kom på vippen da kommunestyret skulle settes sammen. De kunne velge mellom å fortsette et styre med Arbeiderpartiet eller skifte til Senterpartiet. De endte opp med å støtte førstnevnte.

Denne høsten tror Ravnaas at Nærmiljølista har større sjans for å havne nesten helt øverst. Da vil muligheten til å bli ordfører i hundre prosent engasjement åpne seg.

– I år sikter vi for å ta makten fra et arbeiderparti som har sittet med makten i hundre år her, sier han.

Tolv timer før fregatten Helge Ingstad kolliderte og sank, var Paal Ravnaas og fotograf Werner Juvik på reportasjeoppdrag på en annen fregatt under Nato-øvelsen i Norge: – Vi kastet opp i 48 timer før vi kunne jobbe skikkelig, sier Ravnaas.

Mye jobb

Som varaordfører er Ravnaas frikjøpt i femti prosent stilling. Hovedoppgaven er å være ordførerens reserve - og generelt representere kommunen i stort og smått. Som eksempel fra i år har Ravnaas holdt tale under 8. mai-markering i Stange, og skal på 22. juli gjøre det samme under den lokale minnesmarkeringen. 

En av de viktigste oppgave er å lede kommunestyremøtene sammen med ordfører.

– Det er mye jobb å være varaordfører, fordi man må holde seg like oppdatert på det som skjer som selve ordføreren, i tilfelle man plutselig må steppe inn, sier han.

Samtidig har Ravnaas en resterende 50 prosent stilling i Forsvarets forum.

– Fordelingen er 50/50, men jeg vil ikke anbefale to halve stillinger for noen, for i praksis jobber jeg 80/80. Politikken tar jo aldri fri, og oppgavene i Forsvarets forum fyller nok mer enn en halv stilling. Så ideelt er det ikke.

Da Norge bestemte seg for å kjøpe nye kampfly i 2008, fikk Paal Ravnaas baksetetur i F-16: – En heftig opplevelse for en som elsker karuseller, sier Ravnaas.

I rollen som varaordfører har Ravnaas også vigselsmyndighet. Selv sier han at han neppe hadde trodd det om noen sa at han skulle vigsle om lag 40 par i sine fire første år som politiker i Stange.

– Å vigsle folk er det hyggeligste og koseligste delen av jobben. Jeg har i hvert fall til gode å få kjeft når folk kommer for å vie seg. Noen ganger blir jeg så rørt i den delen av jobben så det er vanskelig å holde en tåre eller to tilbake, erkjenner han.

Ingen redaksjonelle oppgaver

Da Ravnaas gikk inn i valgkampen ble han heiet på av redaksjonen, og da det ble klart at han ble valgt til varaordfører i kommunestyret, fikk han full backup av sine gode kolleger i Forsvarets forum.

– Men vi måtte reorganisere oss slik at jobben i politikken ikke skulle komme i konflikt med journalistikken.

Løsningen ble for Ravnaas å droppe alle redaksjonelle oppgaver han hadde hatt tidligere, og heller ta seg av alt annet, som HR, kontrakter, lønn, fakturering, trykk, distribusjon og abonnementer.

– Jeg har blitt en altmuligmann og gjør det som skal til for å få organisasjonen til å gå rundt, sier han.

Permisjon i sikte

Dersom han skulle få sjans på ordførervervet, vil han ha rett på hundre prosent permisjon fra Forsvarets forum. Redaksjonen vil da kunne ta inn en vikar for Ravnaas på fulltid. Men han kommer til å savne Forsvaret forum noe fryktelig, sier han. 

Paal Ravnaas ved ordørerveggen i Stange rådhus, der bilde av avdøde Nils Røhne henger. Selv satser han på å komme på veggen etter kommunevalget.

Vervet i politikken kommer med sin pris: Ravnaas savner å intervjue, skrive saker, reportasjer og utforme magasinet – arbeidsoppgaver han hadde i fagbladet før han ble engasjert i politikken i Stange.

– Jeg er kjempeglad i å skrive og mener selv jeg har en god penn. Men sjansen er nok stor for at jeg ikke skal drive med journalistiske oppgaver i fremtiden. Dersom jeg blir ordfører vil jeg være 58 når jeg er ferdig med perioden, og kommer ikke akkurat til å bli rykkejournalist i VG da, ler han.

Skulle han tape kampen om ordførervervet, vil redaksjonen igjen måtte områ seg for rollen – for etter valget vil han trolig likevel være kommunestyrepolitiker.

– Jeg regner med å kunne fortsette med de ikke-redaksjonelle oppgavene i Forsvaret forum da også.

Inget tap

– Selv om mitt førstevalg akkurat nå er politikken, er det absolutt ikke et tap å komme tilbake til Forsvarets forum i full stilling. For jeg stortrives med de flott kollegene mine, sier Ravnaas.

Han er stolt over arbeidsplassen og utviklingen fagbladet har hatt de siste årene og særlig etter at de begynte å satse på digital journalistikk.

– Alle pilene går opp: Inntektene, lesertallene og til og med annonsene i magasinet. Vi er et nisjeprodukt som foreløpig ikke har merket så mye til endringer i mediebransjen. Forsvaret er inn for tiden, med krigen i Europa og den ustabile sikkerhetssituasjonen i verden, avslutter Ravnaas.

Powered by Labrador CMS