Konserndirektør Siv Juvik Tveitnes i Schibsted News Media har ingen redaktører i sin ledergruppe. Flere redaktører mener avstanden til ledelsen blir for lang.

Ny rapport fra Stiftelsen Tinius

Schibsted-redaktørene om ledelsen: – Blir for stor avstand

Sjefredaktørene mener de sitter for langt unna foraene der viktige avgjørelser tas.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Arne Jensen, tidligere generalsekretær i Norsk Redaktørforening, har som frittstående konsulent intervjuet ni sjefredaktører i Schibsted. Målet med prosjektet – og rapporten som ble sendt til medier tirsdag kveld – er å utrede og beskrive den redaksjonelle uavhengigheten i Schibsted-konsernet.

Rapporten er bestilt og finansiert av Stiftelsen Tinius, som kontrollerer den største eierposten i Schibsted Media Group.

Etter ønske fra stiftelsen er alle redaktørene gjengitt anonymt i rapporten.

I all hovedsak har redaktørene et positivt syn på sin eier:

  • Schibsted er gjennomgående en god eier.
  • Respekten for kjernen i den redaksjonelle uavhengigheten er stor.

Men: Avstanden til ledelsen oppfattes av mange redaktører som stor. Redaktørene opplever at de sitter langt unna de foraene hvor viktige avgjørelser tas.

Uten redaktører

Schibsted News Media er organisert med en ledergruppe hvor det ikke sitter redaktører. Så finnes det en utvidet ledergruppe, hvor redaktørene i «de fire store» mediehusene (VG, Aftenposten, Aftonbladet og Svenska Dagbladet) har plass.

De andre avisredaktørene har sine respektive styrer som sitt rapporteringspunkt.

«Dette gir en slags 'glideskala' med hensyn til hvordan redaktørene ser på sin egen grad av tilstedeværelse der hvor viktige beslutninger tas», skriver Jensen i rapporten.

I rapporten kommer det fram at kun to av redaktørene sier seg tilfreds med denne løsningen. De øvrige mener, i ulik grad, at beslutningsprosessene er utfordrende.

«Styrene er fine diskusjonsforum og tar noen beslutninger, mens de stedene hvor alle snakker for sin syke mor, der sitter ikke redaktørene», svarer én redaktør.

«Her er nok svaret for mitt vedkommende nei. Enkelte beslutninger tas av styret, hvor jeg er til stede, men de viktigste tas i ledergruppen i News Media, hvor ingen av redaktørene i mediehusene sitter. Det er mulig å få fremført argumenter til de fora hvor beslutningene tas, men direkte til stede er jeg jo ikke», svarer en annen.

– Dette er ikke nytt

En tredje redaktør svarer «delvis» på spørsmålet om vedkommende er til stede på de arenaene hvor beslutninger fattes.

«Slik har det for så vidt vært lenge. De finansielle målene settes av konsernledelsen og staben i News Media. Jeg opplever ikke at det er stort rom for å påvirke disse, heller ikke at det er grundige diskusjoner om hva som er strategisk riktig nivå. Men dette er ikke nytt.»

Redaktøren legger til:

«Så lenge jeg har en styreleder som lytter og har forståelse for våre synspunkter, går det greit. Men personavhengige systemer er jo sårbare.»

Det pekes også på at det settes mål som påvirker de redaksjonelle rammene i møter hvor redaktørene ikke med.

«Ikke alltid vi er med dere beslutningene tas – for eksempel når det kommer til kutt. Det er klart at det påvirker rammevilkårene våre.»

Enkelte peker også på at avstanden har sine fordeler:

«Det blir for stor avstand, men samtidig har jeg også veldig mye autonomi. Avstand har og sine fordeler. Men det er en utfordring at konsernet er så komplekst.»

Teknologiske valg

Flere redaktører peker også på at den teknologiske utviklingen skaper utfordringer.

Redaktørene har begrenset innflytelse på teknologiske prioriteringer. Flere er skeptiske til for mye algoritmestyring – og det trekkes også fram hvor mye trafikkmålinger og ulike nøkkeltall (KPI-er) påvirker deres hverdag.

«Valgene våre påvirkes av mål om abovekst, lesetid, engasjement, artikkelvisninger, etc., altså de målene som er matet inn i de redaktørstyrte algoritmene. Vi styres ikke av selve algoritmene, men av målene. Vi vil jo at sakene skal bli lest av flest mulig og at de skal være så lenge som mulig inne i sakene. Det er ikke noe poeng i å si at ‘Jeg er kjempeuavhengig, men det er ingen som leser det jeg publiserer.’ Det å lytte til folk, betyr jo ikke at vi ikke er uavhengige.»

Potensielle trusler

Redaktørene ble også spurt om hva de mener er de største potensielle truslene mot redaksjonell uavhengighet. Tre punkter ble trukket fram:

  • Kortsiktige eiere.
  • Dårlig økonomi.
  • Ytre press fra store og/eller ressurssterke grupper som ønsker å destabilisere demokratiet og dermed også de frie mediene.

Rapporten avsluttes med følgende sitat fra en av Schibsted-redaktørene:

«Jeg pleier å si at vi har mer potensiell kraft i det å snakke om journalistikken enn det vi gjør i dag. Vi snakker gjerne om teknologi, men det som får folk i Schibsteds aviser til å gå på jobben er at vi driver med journalistikk og de større verdiene. Når andre kommersielle aktører griper etter halmstrå som skal gi dem et grønt alibi, har vi de høyere verdiene å vise til hver dag. Vi behøver ikke gjøre et stort poeng av det hver dag, men kanskje oftere enn vi gjør.»

Disse ble intervjuet

    Sjefredaktørene i følgende aviser:

  • VG
  • Aftenposten
  • Aftonbladet
  • Svenska Dagbladet
  • Bergens Tidende
  • Stavanger Aftenblad
  • E24
  • Askøyværingen
  • Vestnytt
  • Bygdanytt
  • Strilen

Askøyværingen og Vestnytt har samme sjefredaktør. Det gjelder også Bygdanytt og Strilen.



Powered by Labrador CMS