Bare vel halvparten så mange fulgte VM i Qatar i år i forhold til Russlands VM for fire år siden.

VM i Qatar

Seertallene nær halvert fra forrige fotball-VM: – Feil å sammenligne, mener NRK-redaktør

Dagsavisens Jo Moen Bredeveien kastet inn boikott-håndkleet og henga seg til skjermen. Likevel viser tallene at bare nær halvparten av TV-seerne fra forrige VM fulgte mesterskapet i Qatar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg klarte ikke å stå imot, dessuten endret premissene seg underveis, sier kommentator Jo Moen Bredeveien i Dagsavisen.

Mer om ham siden. Men først setter vi over til tallenes tale: Ja, seertallene øker på slutten av mesterskapet. Om det var boikott, tider på døgnet eller julestria er ikke klart, men seertallene fra årets VM kunne føre til krisealarm hos noen hver.

Bare vel halvparten så mange fulgte VM i Qatar i år i forhold til Russlands VM for fire år siden.

TV 2 melder om 284.000 seere i gjennomsnitt per kamp under hele VM, mot 527.000 i 2018. Det er nesten en halvering når 46 prosent faller fra. NRK melder om litt bedre tall, og sier reduksjonen er 41 prosent.

Tre av ti ville ikke se

Det er betydelig verre enn undersøkelsen NRK gjorde før VM. Da svarte tre av ti at de ikke ville se på mesterskapet.

– Vi hadde en undersøkelse rett før VM. Vi spurte de som vanligvis har interesse for EM og/eller VM om de kom til å følge VM i Qatar. 29 prosent av de spurte svarte nei på dette, sier Philip Lyhne-Lorentzen i NRKs analyseavdeling.

NRKs egne tall viser også at frafallet var størst i gruppespillet. Her fulgte snaut halvparten så mange kampene i Qatar i forhold til i Russland. Flere kom til da finalene startet, slik at totalen endte på 41 prosent frafall av seere på fire år.

Sportsredaktør Espen Olsen Langfeldt i NRK avviser spørsmål om dette er krisetall for NRK.

– Det blir feil å sammenligne seertallene fra VM i 2018 med VM i 2022. Det nettopp avsluttende mesterskapet ble blant annet arrangert for første gang på denne tiden av året. Så skal vi ikke se bort fra at det har hatt betydning at Qatar har vært vertskap. Det var vi forberedt på, skriver Langfeldt til Journalisten.

Fra barrikaden til sofaen

«Jeg er totalt likegyldig til den farsen de kaller «fotball-VM». […] Jeg bryr meg ikke. Italia er ikke med, Maradona er død og Messi er ikke Maradona. Og fotball-VM er ikke lenger fotball-VM. […] Dette er falskt. Kjøpt. Korrupt», skrev Jo Moen Bredeveien like før VM startet.

Så falt han – tilbake i sofaen, med ungene på 4 og 8 år. Det ble VM for alle pepperkakene.

– Jeg kjempet for at norsk fotball skulle trekke seg fra VM. Hadde vi klart det, hadde ting vært annerledes. Da også Lise Klavenes holdt talen sin (Fifa-møtet i Qatar i april, red anm.) så endret premissene seg. Privat boikott er mindre interessant. Men ja, jeg prøvde å stå imot, sier han.

«Det er selvsagt flaut. Men jeg har ikke vært så gira under et fotball-VM på det jeg kan huske», skrev han da VM var over.

Bredeveien har en kjent dobbeltrolle, ettersom han også er svært aktiv styreleder i fotballklubben Forward i Oslo.

– Da åpningskampen til Mexico gikk, var jeg på treningsfeltet. Siden klarte jeg ikke stå imot. Jeg endte opp med å bli veldig gira. Stemningen i stua var på kokepunktet flere ganger med barna mine, sier Bredeveien.

Han gleder seg stort over et VM i november og desember, men spilleren som sprudlet, i stedet for å være sedvanlig slitne etter lang fotballsesong. Han synes også en del av kritikken har skutt over målet.

– Jeg synes retorikken og kritikken mot at muslimske land omtrent skulle få foran i spørsmål om homofiles rettigheter kanskje er litt mye å forlange, sier Bredeveien.

NRKs tall

Fordelt per gruppespill versus sluttspill sender analytiker Lyhne-Lorentzen i NRKs analyseavdeling følgende fordeling:

For NRKs kamper i gruppespillet registrerte kanalen 216.000 seere i snitt i 2022, mot 434 000 seere i 2018. Det gir 50 prosent reduksjon for det innledende gruppespillet.

Sluttspillet hadde 516.000 seere i snitt, mot 683.000 i 2018.

Det gir en reduksjon på 25 prosent for finalene, og altså en total reduksjon på 41 prosent hele VM sett under ett for NRK.

TV 2s tall

TV 2 hadde et gjennomsnitt på 284.000 seere per kamp i Qatar, mot 527.000 i Russland. Det er et fall på 46 prosent på fire år totalt.

I de innledende kampene hadde TV 2 snitt på 202.000 seere. Tallet for 2018 var 428.000, og dermed falt andelen hele 52 prosent for gruppespillet. Finalekampene trakk langt flere seere, og der var reduksjonen bare 27 prosent.

361.000 fulgte åttendedelsfinalen, mot 640.000 i 2018, 539.000 fulgte kvartfinale mot 645.000 i 2018, og 693.000 fulgte semifinaler, mot 983.000 i 2018.

– Tallene er svakere, utvilsomt, og det kan være mange forklaringer på det. Et fotballmesterskap på vinteren er et klart brudd på årtier med sterke og tradisjonsrike seervaner. Boikott spiller også inn, men vi er usikre på hvor mye, spesielt sett i lys av at seingen tok seg så sterkt opp utover i VM, sier sportredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2.

Boikott-VM

Før VM gikk debatten høyt om boikott av mesterskapet. VG meldte 16. november at 1 av 5 seere skulle boikotte mesterskapet. Spørreundersøkelse hadde Respons gjort på oppdrag for avisen. VG har ikke sjekket om folk fulgte opp intensjonen.

– Vi har ikke kjørt en ny undersøkelse i etterkant om hvorvidt folk hadde tenkte å boikotte og om de endte opp med å boikotte. TV-tallene var vel i snitt mye mer ned enn 20 prosent (én av fem), men det kan det jo være mange årsaker til, sier Frode Buanes, leder for VG Sporten.

Tallene fra Faktisk.no gir ikke grunnlag for å si hvordan dette slo ut.

– Mitt umiddelbare inntrykk, før vi har analysert totaltallene grundig, er at debatten var veldig fremtredende i begynnelsen av VM, med mye trykk fra siden som ønsket å boikotte. Siden ble det stillere, og etter hvert ble det også større plass til de som var motstandere av boikott sier journalist Nicolai Delebekk i Faktisk.no, som undersøkte journalistikken rundt VM.

Powered by Labrador CMS