Fotonekten på Kongsberg:

GKN Aerospace. Innfelt fotograf Tri Ngyen Dinh. Foto: Tri Ngyen Dinh

Internasjonalt regelverk kan trumfe norsk diskrimminerings=bestemmelser

Forbundsleder Nina Hanssen i APF raser over at LO Medias fotograf ble nektet inngang til industribedrift på grunn av fødelandet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidligere denne uken fortalte Journalisten at LO Medias fotograf Tri Nguyen Dinh mandag ble nektet adgang til industribedriften GKN Aerospace på Kongsberg.

Han har norsk statsborgerskap, men det var fødelandet Vietnam som gjorde at han måtte vente utenfor bedriften mens kollegaen fikk bli med inn. Selskapet begrunnet nekten overfor Journalisten med at landet er oppført på en liste i et regelverk pålagt av USA (ITAR) med begrensningen i adgang til slike anlegg. GKN eksporterer militært utstyr til USA.

GKN ønsker ikke å uttale seg ytterligere om regelverket overfor Journalisten, men viser til Utenriksdepartementets (UD) eksportkontroll som håndterer bestemmelsene knyttet til norsk våpeneksport. UD på sin side viser til amerikanske myndigheter for svar på hvilke land som omfattes av adgangsbegrensningene.

Internasjonale regler kan trumfe

Avdelingsleder Elisabeth Lier Haugseth i Likestillings- og diskrimmineringsomudet (LDO) sier i en e-post til Journalisten at utgangspunktet er at det ikke er lov å forskjellsbehandle på bakgrunn av etnisk bakgrunn.

– Det finnes imidlertid unntaksadganger, og en av disse kan være internasjonalt regelverk, skriver Haugseth.

Hun legger til at hun forstår at en norsk borger og yrkesfotograf reagerer på at han ikke slipper inn på en norsk bedrift med begrunnelse om at han har vietnamesisk bakgrunn.

– Dette må oppleves ekskluderende for ham og kan også vanskeliggjøre hans arbeid.

Denne konkrete saken skriver Haugseth at ombudet ikke kan ta stilling til med mindre fotografen ønsker å klage inn forholdet.

Dinh sier at han ikke har klaget inn saken for LDO og heller ikke vil gjøre det.

– Det viktigste er at LDO blir gjort oppmerksom på at det er slik på generelt vis, skriver han til Journalisten.

Foto: Ole Gunnar Onsøien

Journalistleder raser

Forbundsleder Nina Hanssen i Arbeiderbevegelsens Presseforbund (APF) reagerer kraftig på det Dinh opplevde mandag. I en pressemelding sier hun at hun er sint og sjokkert over hva som skjedde.

– Det er skammelig og trist at et selskap som opererer i Norge skal ha regler som diskriminerer en person på grunn av stedet han ble født. Dette finner jeg forkastelig og uverdig og det er skammelig at dette skjer i et land med lange tradisjoner for fri og demokratisk presse. Skal min kollega som i mange år har vært fast ansatt i LO Media lide for en krig som var over før han ble født? spør Hansssen i meldingen.

Hun ønsker debatt om det hun mener tendererer mot rasisme over Dinh.

– Tri har vært min kollega i mange år og er like norsk som meg og er en proff journalist og fotograf som har lang erfaring fra ulike arbeidsplasser. Men aldri har han blitt nektet adgang på denne måten. Vi må aldri godta at denne diskriminering skjer mot en kollega. Spesielt ille er det at det begrenser den frie journalistikken, sier Hanssen som mener saken må få konsekvenser for bedriften.

Vil gjennomgå praksis

Til Laagendalsposten sier hun at hun ikke har forståelse for at bedriften må etterlevere amerikanske sikkerhetsregler:

– Vi har blitt nektet adgang til selskaper før på grunn av forretningshemmeligheter, men aldri på grunn av fødested, sier hun til avisen.

Til samme avis gjentar administrerende direktør Odd Tore Kurverud i GKN Aerospace at de følger de reglene de er pålagt. Men:

– Vi vil nå foreta en ny, intern gjennomgang av vår praksis i forhold til de begrensningene disse bestemmelsene legger på vår virksomhet, sier Kurverud til Laagendalsposten.

Powered by Labrador CMS