Rapporten fra Schibsteds IN/LAB skal bidra til å nå bredt ut, ifølge Agnes Stenbom.

Undersøkelse fra innvandrertette bydeler: Halvparten unngår nyheter

– Disse funnene ligner på utfordringene vi ser i Sveriges sårbare områder. 

Publisert Sist oppdatert

I en rapport som lanseres under Arendalsuka kommer det frem at blant innbyggerne i de innvandrertette bydelene i Oslo; Stovner, Grorud, Alna, Grünerløkka, Bjerke og Søndre Nordstrand, i større grad enn resten av befolkningen unngår nyheter.

Unngår nyhetene

Det er Schibsteds og Tiniusstiftelsens inkluderingslab IN/LAB,  og Järvaveckan Research som har gjennomført undersøkelsen om medievaner blant nordmenn med flerkulturell bakgrunn.

– Et sterkt demokrati krever at uavhengige medier når bredt ut i samfunnet. Denne rapporten skal bidra til å sikre dette i fremtiden, sier Agnes Stenbom, gründer i IN/LAb. 

Ifølge undersøkelsen abonnerer nesten fire av ti av respondentene på noen redaktørstyrte nyhetskilder, og tilliten til nyheter fra for eksempel NRK, Aftenposten og TV 2 er høy. Imidlertid viser det seg at nesten halvparten (46 prosent) aktivt unngår nyheter.

De vanligste begrunnelsene for dette er at nyhetene er tragiske, kjedelige og at man vil unngå pågående nyhetshendelser

Ligner på Sverige

Når respondentene er blitt spurt om årsaker til at nordmenn med innvandrerbakgrunn iblant ikke ønsker å svare på spørsmål fra journalister, svarer de fleste at de ikke ønsker å bli sett i media, og at de ikke stoler på at de de sier blir forstått av journalisten.

– Disse funnene ligner på utfordringene vi ser i Sveriges sårbare områder, hvor det er utbredt skepsis til medias evne til å skildre opplevelser og hendelser i områdene på en balansert måte, sier Ahmed Abdirahman, administrerende direktør og gründer av Järvaveckan.

Seks av ti mener journalister har en politisk agenda, som er på nivå med resten av befolkningen, og nesten halvparten oppgir at de mener journalister har en personlig agenda. Halvparten av målgruppa mener medienes skildring av fattige land i Afrika og Asia, og konflikter utenfor Europa er ubalansert.

Powered by Labrador CMS