- Vi er ikke kriminelle gjenger
TRONDHEIM (Journalisten): En gemyttlig tone med latterdoser la seg over debatten med den dramatiske tittelen «Gjengene eller livet». Men det åpenbarte seg raskt at partene sto milevidt fra hverandre i sin måte å se virkeligheten på, og paneldeltakerne greide ikke engang å enes om hva en gjeng egentlig er.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Debatten som åpnet SKUP-konferansens andre dag samlet hele 11 personer i panelet, og debattleder Kai Sibbern måtte kjøre et stramt løp for å la alle komme til orde. Muligheten til å presentere sin oppfatning av tingenes tilstand var da også motivet for å stille i paneldebatten for flere av de vanligvis så ordknappe deltakerne. Både Rizwan S. Ali og Arbab Afzal fra den såkalte B-gjengen i Oslo, Diesel Dahl fra Hells Angels i Trondheim og Tor Arne Hanes fra «fagforeningen» for motorsykkelklubber med ryggmerke er sjelden vare i offentlige debatter, men de ville møte pressen for å gi sin versjon av pressens, politiets og sin egen virksomhet. Diesel Dahl måtte riktignok sjekke ut alle medlemmer i panelet og avklare sin deltakelse langt bakover i HA-rekkene før han sa ja.
Til debatt stilte også tidligere Young Guns-medlem, Elyas Mohammed, advokat John Chr. Elden og advokat Christian Wiig, VG-journalist Rolf J. Widerøe og Adressa-journalist Atle Bersvendsen, politiadvokat Reidar Bruusgaard og politispaner Viggo Trosdahl.
Vennegjeng
Partene hadde totalt forskjellige oppfatninger av virkeligheten, og representantene var også høyst uenige om hva en gjeng egentlig er.
- Vi er bare en gjeng med ungdommer som har kjent hverandre siden vi var små og som liker å være sammen, sa Ali og Afzal om den såkalte B-gjengen. De mente at bildet av rivaliserende gjenger er skapt og hauset opp av presse og politi, noe som ble et gjennomgående tema for debatten.
- Når flere personer med tilknytning til det samme miljøet er ute og skyter folk på gata, blir det for enkelt å si at de bare er en vennegjeng, mente politiadvokat Brusgaard på sin side.
- Det handler om konflikter, men ikke gjengkonflikter, hevdet Arbab Afzal.
Elyas Mohammed, som har jobbet mye med gjengproblematikk innad i miljøet, trakk fram at forsamlingen av 500 journalister kunne oppfattes som en samfunnsfiendtlig gjeng av enkelte, likedan politifolk som utøver politivold. Han understreket at verden ser svært forskjellig ut fra hvilket ståsted man ser fra.
Kriminalitet
Påstander om at de aktuelle grupperingene driver med organisert kriminalitet ble på det sterkeste tilbakevist.
- Pressen bestreber seg på å kriminalisere oss, hevdet Diesel Dahl.
- Dere hjelper jo til litt selv med å skape det bildet også, skjøt Kai Sibbern inn, noe Dahl ikke kunne benekte.
Men både HA og B-gjengen insisterte på at det ikke er snakk om gjengkriminalitet, men om enkeltepisoder og enkeltindivider.
- Men om de benekter at de er en kriminell organisasjon, så er en stor prosentdel av medlemmene kriminelle, innvendte politiadvokat Bruusgaard, med klar adresse til både A- og B-gjengen og til Hells Angels.
Det ble antydet linker mellom HA og B-gjengen, og det ble også antydet link mellom finansmiljøet og MC-miljøet. Til tross for billedmateriale ble begge antydningene hengende i lufta.
Hvor kommer pengene fra?
B-gjengen er kjent for sine strøkne Ferrari-biler og feite gullsmykker, og det ble reist spørsmål om hvor pengene kommer fra.
- De har spart penger. Alle gutta er over 25 år, har jobbet masse siden de var 18 år, bor hjemme og bruker pengene de sparer på biler og gull, forklarte Rizwan S. Ali, til allmenn hoderystende latter fra salen. Da reagerte Elyas Mohammed:
- Dere ler på bekostning av de som har det vanskelig. Det er ikke noe problem å kjøpe en bil til 3-400 000 kroner hvis du har spart en del og låner resten i banken. Dessuten hjelper ofte foreldrene med å betale bilene. Det er trist, men de kjøper seg oppmerksomhet fra barna sine, mente Mohammed.
- Noe av pengene kommer nok fra hvit virksomhet, men mye kommer fra kriminell virksomhet, det er sikkert, hevdet VG-journalist Widerøe, som er blitt kraftig truet av Rizwan S. Ali på bakgrunn av artikler han har skrevet.
- Politigjengen verst
I en intern politirapport er politispaner Viggo Trosdahl beskyldt for å ha hisset Tveita-gjenger opp mot hverandre gjennom sitt arbeid ute i felten. Diskusjonen fikk høy temperatur da den kom inn på motivet bak rapporten og måten media har omtalt den på. Dagbladets Gunnar Hultgren blandet seg spontant inn i debatten. Viggo Trosdahl parerte tørt:
- I den saken så kan man si at det var gjengen internt på politikammeret som var problemet, ikke en ekstern gjeng.