Fra redaksjonen i Yomiuri Shimbun, verdens største avis. Foto: Espen Moe
FN-ekspert slår alarm om pressefriheten i Japan
Og i Russland vil sjefen for landets øverste føderale organ for politietterforskninger ha mindre demokrati og ytringsfrihet.
Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Pressens uavhengighet i Japan er alvorlig truet, advarer FNs spesialrapportør for ytringsfrihet. David Kaye sier til pressen i Tokyo tirsdag at han har avdekket flere urovekkende tendenser under sitt ukelange besøk i Japan. Spesialrapportøren har intervjuet flere journalister og myndighetspersoner under sitt opphold.
Blant annet er Kaye bekymret over en lov som har til hensikt å sikre objektivitet i mediedekningen. Loven gir regjeringen anledning til å inndra kringkastingskonsesjoner ved mistanke om brudd.
FNs spesialrapportør for menings- og ytringsfrihet er også kritisk til den såkalte hemmeligholdsloven. Loven er ment å beskytte nasjonal sikkerhet og allmennsikkerhet, men er så bred at den kan hindre folkets rett til informasjon, mener Kaye.
Han oppfordrer japanske journalister til å samarbeide for å få mer innflytelse. Japans regjering har gjentatte ganger framholdt at pressefriheten er beskyttet i landet.
Les også: Japansk mediekonsern kjøper Financial Times
- Slutt å leke demokrati
Sjefen for den mektige Etterforskningskomiteen i Russland mener landet bør slutte å leke demokrati og i stedet satse på strengere kontroll med internett og mindre ytringsfrihet.
– Det er på tide å slutte å leke liksom-demokrati og følge liksom-liberale verdier, skriver Aleksandr Bastrykin i en kommentarartikkel i ukemagasinet Kommersant Vlast.
Han leder den russiske Etterforskningskomiteen, som er landets øverste føderale organ med ansvar for politietterforskninger. Komiteen har også ansvar for gransking av korrupsjon og andre lovbrudd begått av politifolk.
Ifølge Bastrykin står Russland midt i en «hybridkrig» og en «informasjonskrig» som er startet av USA og landets allierte. Han anklager amerikanerne blant annet for å gi økonomisk støtte til russiske opposisjonsgrupper.
Begrensninger
For å slå tilbake i «informasjonskrigen» tar Bastrykin til orde for en rekke begrensninger på ytringsfriheten: Å stille spørsmål ved Russlands annektering av Krim-halvøya bør bli ulovlig, og mange typer organisasjoner bør sjekkes grundig for å finne ut om de støtter ekstremisme.
Bastrykin roser Kinas blokkering av utenlandske medier på internett, og mener dette er et virkemiddel som også hører hjemme i Russlands «arsenal».
I tillegg tar han til orde for konfiskering av eiendom som tilhører familiemedlemmer til personer som dømmes for ekstremisme og terrorisme.