2003: Ikke røyk, litt rødvin
30 år gamle Ingvild Kjøde fra Ørsta går på mange punkter rett inn i dagens journalistrolle: Kvinne, velutdannet, jobber i konsern og er multimedial. Hun røyker ikke, og drikker hverken whisky eller kaffe, men rødvin.
Ingvild Kjøde jobber nå i KK, men merket lite til segregering på stoffområder da hun tidligere jobbet i dagsavis og nettavis. Hun har vært løsbikkje i Akersgata, og fast i Hamar Arbeiderblad, der hun jobbet all round og på krimmen.
Hun mener det har skjedd mye positivt innenfor journalistyrket de siste årene. Folk har bedre helse, faste arbeidstider, bedre lønn og bedre utdanning.
– Jeg tror mye av dette skyldes at det er blitt flere kvinner i yrket. Man er blitt nødt til å forholde seg til at journalistikk er en jobb som alle andre. Folk skal hente unger i barnehagen og må ganske enkelt gå på et fast tidspunkt. Vi har fått andre verdier, sier hun.
I motsetning til to tredeler av dagens journalister er ikke Ingvild Kjøde redd for å miste jobben. Hun jobber i et stort og rikt konsern, og føler seg trygg.
– Jeg har jobbet i dotcom-bransjen før og vet alt om hvordan det er å være usikker på sin egen arbeidsplass. For meg er det en viktig del av min livskvalitet å slippe å bekymre meg for jobben, sier hun.
Hun peker på at de som ansatte i Aller har en rekke fordeler og goder i tillegg til lønna, alt fra fysioterapeut og egen barnehageassistent til velutstyrte firmahytter både ved sjø og på fjell og i Syden.
– Hvordan er det å jobbe i et dameblad?
– Vi har kvinner som målgruppe, og det synes jeg er helt greit. Jeg synes faktisk det er mer utfordrende å skrive for en målgruppe som jeg vet hvem er, enn da jeg var i avis og skulle skrive for alle.
KK er en mellomstor redaksjon (ca 25-30 i redaksjonen) og del av Aller-konsernet. I reportasjegruppen er det svært mange på 30+. Fødselspermisjoner og vikariater forekommer svært hyppig.
– Arbeidsmiljøundersøkelsen viser at journalister er stolte av jobben, men litt i tvil om den kjappe, tabloide stilen. Hva mener du?
– Jo, jeg er stolt av jobben og jeg føler at jeg blir respektert av andre som journalist. Alle mener noe om jobben vår fordi vi er så synlige, og det kan være slitsomt, men man får ta det positivt. Ellers vet jeg ikke om mediene er blitt så mye verre enn før, men mediepresset er mye sterkere i dag enn tidligere. Jeg synes for eksempel at KK gjerne kan bli enda litt mer tabloid. Etiske regler stresses i redaksjonene mer enn noen gang før. Det er en løpende, selvkritisk debatt om det vi gjør, sier Ingvild Kjøde.
Den typiske journalist
I 1979, 1992 og i år har professor Bjørg Aase Sørensen og andre ved Arbeidsforskningsinstituttet gransket hjerte og nyrer, og kanskje spesielt leveren, til norske journalister. Undersøkelsene viser forbausende endringer i journalisters arbeidsforhold, og levekår og levevaner. Her er Sørensens egne beskrivelser av den typiske journalist fra de tre undersøkelsene – og tre journalisters kommentarer til forskernes funn. Alle tre var 30 år da de respektive undersøkelsene ble foretatt.