Adressa-bonuser provoserer ansatte

HELL (Journalisten): Adresseavisen gir toppsjefene 390 000 kroner i bonus,150 000 i lønnstillegg og gullpensjon. De ansatte må nøye seg med bonus på 7 200 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fagforeningene i Adresseavisen reagerer sterkt på at sjefredaktør Gunnar Flikke og administrerende direktør Per Axel Koch blir tildelt bonuser og goder av en slik størrelse. Vedtaket i avisstyret fredag vakte stor oppsikt på den årlige Hell-konferansen for midtnorske journalister.

- Dette er skuffende og uklokt av styret og topplederne våre. De burde se at vedtaket skaper problemer for Adresseavisens troverdighet når vi kritiserer høye lederlønninger, bonuser og pensjonspakker i andre sammenhenger. Det er inntrykket utad som er avgjørende, sier leder av Adresseavisens redaksjonsklubb, Arne Sellæg til Journalisten.

Han uttaler seg også som leder av Tillitsvalgtes Forum, et organ for samtlige klubbledere i avisen.

Tidenes beste

Adresseavisen la fredag fram sitt beste årsresultat noen gang, med et overskudd på 74 millioner kroner før skatt. I tillegg klarte avisen en opplagsøkning i 2003, om enn på beskjedne 59 eksemplarer. Likevel betryggende i en situasjon da de andre storavisene i Norge gikk til dels kraftig tilbake i opplag.

De positive resultatene i 2003 inspirerte avisstyret til å belønne alle ansatte med bonus. Fotfolket bevilges en bonus på 7 200 kroner hver. Hyggelig nok, men irritasjonen er likevel sterk over nivået på avtalen styret inngikk med Flikke og Koch. I tillegg til 390 000 i bonus og 150 000 i lønnstillegg har styret besluttet å gi de to toppsjefene en vesentlig bedre pensjonsordning, som vil sikre sjefene 910 000 kroner i året og mulighet til å gå av fra fylte 60 år.

13 prosent opp

Lønnstillegget utgjør en økning på 13 prosent, mens øvrige ansatte i konsernet fikk 3,95 prosent. Flikke og Koch tjener fra nå 1,3 millioner kroner i året.

- Dette er en nokså standard pakke - slett ikke spesielt raust. Betingelsene her er ikke ekstreme på noen måte, og vil således ikke ha noen betydning for avisens troverdighet, er kommentaren fra styreleder Kaare Gisvold til egen avis lørdag.

Arne Sellæg reagerer på den store nivåforskjellen på bonusene.

- Alle har bidratt til årsresultatet. Det er lettere å forsvare høye lønninger enn så store forskjeller i størrelsen på bonuser og lønnstillegg. Jeg mener det må være et visst måtehold, særlig i en mediebedrift. Vi må holde vår sti ren når vi skal kritisere andre, framholder han.

Vaktbikkjer

Sellæg viser til at mediene siden Kraby-saken for 15 år siden har vært vaktbikkjer i forhold til lederlønninger.

- Vi må ivareta den rollen. Ledelsen skal ha god lønn, men her er det liksom ikke måte på, sier Sellæg.

Etter helgen møtes de tillitsvalgte for å diskutere situasjonen.

- Vi kommer nok med en uttalelse. Det er viktig å få fram hva de ansatte mener, og vi skal iallfall gjøre det surt for ledelsen. Det bør ikke være noe krav til en avis å ha størst mulig overskudd. Grådigheten er den største utfordringen for norske medier. Kravene til avkastning og utbytte går over alle støvleskaft. Dette setter også avisenes momsfritak i fare, erklærer Arne Sellæg.

20 år i stolen

Overfor Adresseavisen viser sjefredaktør Gunnar Flikke til at han vil ha sittet i jobben i nærmere 20 år når han fyller 60 år, og at det ikke bare er enkelt å gå tilbake til andre stillinger i avisa.

Per Axel Koch sier til Journalisten at han ikke frykter at ledernes lønnstillegg og bonuser vil skade Adresseavisens troverdighet.

- Adresseavisen har ved flere anledninger satt et kritisk søkelys på egne ledere, ikke minst meg. Det er bra, og dermed er det klart for folk flest at vi har en uavhengig redaksjon. Men jeg kan ikke la meg styre av hva redaksjonen mener om dette, for det kan skifte fra år til år. Mitt fokus er verdiene i bedriften, poengterer Koch.

- Ikke ekstremt

Han mener den nye toppsjefavtalen ikke er ekstrem eller urimelig på noen måte.

- Jeg har vært her i 12 år, og som toppledere har vi blitt hengende etter når det gjelder betingelser. Nå er det rettet opp, mener Per Axel Koch.

Styret utsatte en kontroversiell fordeling av bonuser til mellomledere i Adresseavisen. Etter det Journalisten forstår skjedde det etter protest fra ansatterepresentant Terje Eidsvåg, som også er landsstyremedlem i NJ. De foreslåtte bonusene i dette sjiktet skal ligge mellom 20 000 og 90 000 kroner.

Powered by Labrador CMS