Syddanske Universitetsforlag, som har gitt ut Lasse Skytts bok «Orbánland» på dansk, varsler at de vil kreve erstatning fra forfatteren.

Risikerer søksmål etter plagiat

Den plagiatanklagede danske journalisten kan bli møtt med erstatningskrav, skriver MediaWatch.

Publisert Sist oppdatert

Mediehus som har kjøpt saker av den plagiatanklagde danske journalisten og forfatteren Lasse Skytt, som inneholder mangler og feil i forhold til hva som var avtalt, kan ha rett til å få penger tilbake og eventuelt også erstatning, mener dansk advokat.

– Man har ikke fått den tjenesten man har betalt for, sier Martin Dahl Pedersen, advokat og partner hos advokatfirmaet Kromann Reumert, til den danske bransjeavisen MediaWatch.

Vanskelig å dokumentere

I tillegg peker han på at mediene som har publisert Skytts artikler, kan være rammet av omdømmetap. 

– Det er naturligvis svært vanskelig å dokumentere et imagetap beregnet i beløp. I praksis ser man hos domstolene typisk at man i slike saker får et skjønnsmessig beløp som domstolene finner rimelig, sier advokat Dahl Pedersen.

I Norge er det Aftenposten Innsikt som har kjøpt flest saker av Skytt. I tillegg har også Vårt Land, Klassekampen og Dagbladet publisert saker levert av den danske journalisten.

I Danmark er plagiasaken mer omfattende, og berører blant annet Jyllands-Posten, Politiken, Berlingske, Kristeligt Dagblad, Information, danske Journalisten, Watch Medier (som utgir MediaWatch) og Weekendavisen. 

Vil fremme krav

Syddanske Universitetsforlag har trukket tilbake Skytts bok, «Orbánland», etter å ha konkludert med at den inneholder omfattende plagiat. Forlaget har også varslet at det kommer til å makulere restopplaget.

Ifølge MediaWatch er det for forlagets del ikke snakk om et erstatningskrav skal fremmes, men hva som vil være kravets omfang.

– Det har vi ikke tatt stilling til enda, sier forlagsdirektør Martin Westergaard

Kristeligt Dagblad var den første danske avisen som fikk mistanke om mulig plagiat.

Etter å ha undersøkt 49 artikler som Skytt hadde levert, valgte avisen å avpublisere 14.

Om saken skal forfølges juridisk, er ikke avklart: 

– Vi har ikke tatt stilling til det erstatningsrettslige og økonomiske aspektet. For oss er dette primært en sak om etikk og troverdighet. Men rent prinsipielt forbeholder vi oss retten til å ta de nødvendige stegene, skriver Kristeligt Dagblads ansvarlige sjefredaktør, Jeppe Duvå, til MediaWatch. 

Aftenposten Innsikt er i gang med en gjennomgang av de 50 artiklene magasinet har kjøpt av Skytt. De 43 artiklene som også er publisert på nett, er inntil videre avpublisert.

Journalisten har sendt flere henvendelser til Skytt, men de er foreløpig ikke besvart.

Powered by Labrador CMS