9,1 årsverk kuttes i Farsund

Forventer stort underskudd på driften i år. 

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Som en del av kuttene i Fædrelandsvennen, må også lokalavisene medieselskapet eier kutte. I Farsund betyr det en reduksjon på 9,1 av totalt 25,9 årsverk. Det betyr at i alt 12 personer må forlate sine arbeidsplasser.

Ifølge ansvarlig redaktør Sveinung W. Jensen innebærer kuttene blant annet at alle støttetjenestene overføres til Fædrelandsvennen i Kristiansand, samt til Schibsteds tjenestesenter på Fagernes.

Malstyring

Med ny mediehverdag og andre krav til tjenester er det behov for andre ressurser enn avisen selv er i stand til å gjennomføre. Som å kapitalisere trafikken på nettsidene og å bedrive utvikling opp mot lesermarked og abonnement.

Jensen tror at leserne ikke vil merke særlig til reduksjonen av bemanningen på det journalistiske produktet, selv om antall årsverk i redaksjonen skal reduseres fra 12,2 til 10,8 årsverk.

- Med innføring av malstyring av produksjonen av papiravisen, vil vi kunne klare oss med færre deskressurser. Det betyr at den totale produksjonen fra skrivende journalister ikke vil bli veldig redusert. Vår ambisjon om å være Listers ledende avis med et regionfokus står fast. Abonnentene skal ikke få et dårligere totalprodukt. Tvert imot. I tiden fremover vil vi utvikle et enda bedre innholdstilbud og da spesielt på nett gjennom satsingen på nytte– og nyhetsjournalistikk og levende bilder, sier Jensen.    

Han viser til at avisen etter omleggingen tidligere i år har fått prosjektstilling på video.

Mot underskudd

Jensen håper å komme i mål med nedbemanningen uten å måtte ty til oppsigelser. De ansatte får nå tilbud om å søke om gavepensjon og sluttpakker. Jensen forteller at sluttpakkene er som ellers i Schibsted, men at det er skrudd noe på denne for å gi maks uttelling for ansatte som har vært lenge i bedriften.

Tidligere i år reduserte avisen utgivelsesfrekvensen fra seks til fire utgaver i uken. Samtidig opprettholdt de abonnementsprisen.

- Vi regnet med egentlig å tape abonnenter, men ligger nå like bak og nesten på tangering av fjoråret.

Jensen forteller at de per august har 50 flere abonnenter enn ved samme tid i fjor. Samtlige betaler full pris.

Men det betyr ikke at avisen, som i fjor hadde driftsoverskudd på like under én million kroner, leverer positiv drift i år.

- Jeg regner med et solid driftsunderskudd i år, men håper på et resultat før skatt omtrent i balanse. Også i 2015 tror jeg vi vil oppleve fall i annonsemarkedet og derfor må vi ta grep, slik vi nå gjør. Faren er selvfølgelig at vi kutter så mye at det går utover driften.

Bekymret for ambisjonene

Leder i redaksjonsklubben Bjørn Hoel sier til Journalisten at han opplever situasjonen som dramatisk.

- Ni årsverk blir borte, tilsammen 13 personer, over en tredjedel av arbeidsstokken. I tillegg til det faglige mister de som blir igjen på huset personer som har betydd mye for det sosiale felleskapet på huset, forteller han.

Det ene av det halvannet årsverket som redaksjonen reduseres med, kom uventet. Hoel forteller om en allerede presset organisasjon som dekker fem kommuner, og det økte trykket i forhold til å være regionavis, etter at Farsunds Avis la om fra lokalavis til å bli regionavisen Lister, tidligere i år.

- Jeg er bekymret med tanke på målsettingen om å være en regionavis. Klarer vi nå å opprettholde disse ambisjonene? spør han.

Hoel karakteriserer sluttpakketilbudet som ålreit, isolert sett, for dem som får sin søknad innvilget. Men, sier han, målt opp mot å miste jobben sin er det en fattig trøst.

- Det er folk på huset som har vært her i over 30 år og den sluttpakkebiten kompenserer kun for 20. Her håper jeg bedriften kan vise romslighet, forklarer han.

Powered by Labrador CMS